ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Συγκλονιστικές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα που «ξύπνησε» και «βράζει»

Χαβάη: Συγκλονιστικές εικόνες από το ηφαίστειο Κιλαουέα που «ξύπνησε» και «βράζει»
Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ηφαιστειολόγους U.S. Geological Survey via AP

Το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη πριν από περίπου δύο εβδομάδες εισήλθε εκ νέου σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας και το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου αυξήθηκε στο «κόκκινο». Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Youtube έρχονται στο φως καθηλωτικές λήψεις και πλάνα που εντυπωσιάζουν, ακριβώς δίπλα από το ηφαίστειο που «κοχλάζει».

Το Up Stories σε συνεργασία με τον Jake Gogua παρουσιάζουν αποκλειστικές εικόνες από την έκρηξη του μεγαλύτερου ηφαιστείου στον κόσμο.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε ασπιδωτά ηφαίστεια που αποτελούν το νησί της Χαβάης. Το όνομα Κιλαουέα σημαίνει «αυτός που διασκορπίζεται» ή «που γρήγορα εξαπλώνεται» στην γλώσσα της Χαβάης και αναφέρεται στα συχνά ξεσπάσματα λάβας. Όπως φαίνεται άλλωστε και από το βίντεο του Up Stories, η λάβα πράγματι, είναι έτοιμη να εξαπλωθεί παντού.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον πλανήτη και μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους ηφαιστειολόγους που είναι σε θέση να μελετήσουν από κοντά τις αποκλειστικά μη-βίαιες διαχυτικές εκρήξεις.

Η τελευταία έκρηξη του Μάουνα Λόα - όπως ονομάζεται το ηφαίστειο - συνέβη πριν από 38 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ