ΚΟΣΜΟΣ

Με Abrams M1 θα εξοπλίσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία

Με Abrams M1 θα εξοπλίσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία
Με Abrams M1 θα εξοπλίσουν οι ΗΠΑ την Ουκρανία AP Photo/Michael Sohn

Σύμφωνα με τους New York Times οι οποίοι επικαλούνται πηγή από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν αποστολή αρμάτων μάχης Abrams M1 στο Κίεβο.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της «διστακτικότητας» από την πλευρά της Γερμανίας να στείλει Leopard 2 αλλά και να δώσει την απαραίτητη άδεια σε άλλες χώρες να το πράξουν.

Η πηγή σημειώνει στο δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης πως η αμερικανική κίνηση δεν θα έρθει να «καπελώσει» ή να αντικαταστήσει την Γερμανική δέσμευση προς το Κίεβο, αλλά προκύπτει συμπληρωματικά καθώς το Πεντάγωνο πιστεύει πως τα άρματα μάχης που σήμερα ζητά ο Ζελένσκι είναι απαραίτητα προκειμένου από την μία η Ουκρανία να είναι απόλυτα έτοιμη σε περίπτωση νέας μεγάλης κλίμακας επίθεση από την Ρωσία και από την άλλη να έχει στα χέρια της τα απαραίτητα όπλα προκειμένου να ωθήσει όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία τις Ρωσικές δυνάμεις εκτός των συνόρων της ειδικά στο Ντονμπάς.

Παρά την συγκεκριμένη διευκρίνιση πάντως αναλυτές υπογραμμίζουν πως πρόκειται για ξεκάθαρη διαφορά θέσεων και πιθανώς για ρήγμα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και Βερολίνο καθώς σε περίπτωση που οι ΗΠΑ στείλουν Abrams το Κίεβο δεν θα έχει ανάγκη περισσότερα από 50 Γερμανικά Leopard τα οποία είναι δυνατό να βρει από άλλες χώρες και όχι από την Γερμανία.

Αν τελικώς οι ΗΠΑ ανακοινώσουν την αποστολή Abrams στην Ουκρανία αυτό θα συνοδεύεται και από την απαραίτητη εκπαίδευση προς τον Ουκρανικό στρατό αλλά και αλλαγές στις διαδικασίες ανεφοδιασμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ