ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Στις 2 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές - Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα

Βουλγαρία: Στις 2 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές - Σε πολιτικό αδιέξοδο η χώρα
H πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στη Βουλαρία τα τελευταία δύο χρόνια AP Photo/Virginia Mayo

Στις 2 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (24/1) ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ.

Σημειώνεται ότι, αυτή πρόκειται να είναι η πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στη Βουλαρία τα τελευταία δύο χρόνια, μετά την αποτυχία των προσπαθειών σχηματισμού κυβέρνησης, εξαιτίας των πολιτικών τριγμών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα.

Ο Ράντεφ δήλωσε ότι η Βουλή θα διαλυθεί στις 3 Φεβρουαρίου, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές μέχρι θα εγκρίνουν τη νομοθεσία που απαιτείται ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά.

Παράλληλα, δήλωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι πρόκειται να διορίσει εκ νέου ως μεταβατικό πρωθυπουργό τον Γκάλαμπ Ντόνεφ προκειμένου να ηγηθεί της χώρας μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις πρόωρες εκλογές.

Το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο φέρεται να έχει περιέλθει η Βουλγαρία, στην πραγματικότητα δυσχεραίνει τόσο τα σχέδια της χώρα να ενταχθεί το 2024 στην ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και την δυνατότητά της να αντλεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

«Πέτρα του σκανδάλου» στην πολιτική κρίση έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων και η πόλωση σχετικά με την ένταξη στην ευρωζώνη μιας παραδοσιακά φίλα προσκείμενης χώρας στη Ρωσία και ως εκ τούτου και η στάση που τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ