ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν και στο σπίτι του Μάικ Πένς

ΗΠΑ: Διαβαθμισμένα έγγραφα βρέθηκαν και στο σπίτι του Μάικ Πένς
Διερευνούν τόσο τα εν λόγω έγγραφα όσο και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν στο σπίτι του Πενς AP Photo/Kevin Wolf

Νέα διαβαθμισμένα έγγραφα εντοπίστηκαν και στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στην Ιντιάνα την περασμένη εβδομάδα, τα οποία και παρέδωσε στο FBI, σύμφωνα με πηγές του CNNi.

Τα απόρρητα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο νέο σπίτι του Πενς στο Κάρμελ της Ιντιάνα, από έναν δικηγόρο του πρώην αντιπροέδρου και δη, στον απόηχο των αποκαλύψεων για απόρρητο υλικό που ανακαλύφθηκε στο ιδιωτικό γραφείο και την κατοικία του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο δικηγόρος του Πενς ειδοποίησε αμέσως τα Εθνικά Αρχεία, κι εκείνα με τη σειρά τους το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πηγές του CNNi, ο Πενς είχε ζητήσει από τον δικηγόρο του να διεξάγει έρευνα στο σπίτι του και καθώς άρχισε να ψάχνει τέσσερα κουτιά, βρήκε έναν μικρό αριθμό εγγράφων με διαβαθμισμένες σημάνσεις.

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος αυτός ενημέρωσε τον Πενς ότι το FBI ζήτησε να παραλάβει τα εν λόγω έγγραφα και το ίδιο βράδυ, ειδικοί πράκτορες τα παρέλαβαν από το σπίτι του. Τη Δευτέρα, η νομική ομάδα του Πενς οδήγησε τα κουτιά στην Ουάσιγκτον και τα παρέδωσε στα Αρχεία προκειμένου να εξετάσουν το υπόλοιπο υλικό προς συμμόρφωση στον Νόμο για τα Προεδρικά Μητρώα.

Επισημαίνεται πως, η ομάδα του Πενς ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου και τις αρμόδιες επιτροπές για την ανακάλυψη την Τρίτη.

Το FBI και το τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης διερευνούν τόσο τα εν λόγω έγγραφα, όσο και τον τρόπο με τον οποίο κατέληξαν στο σπίτι του Πενς στην Ιντιάνα.

Σημειώνεται ότι, η ανακάλυψη αυτή έρχεται κατόπιν των επανειλημμένων δηλώσεων του Πενς, πως δεν βρίσκεται στην κατοχή του κανένα απόρρητο έγγραφο.

Δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί με τι ακριβώς σχετίζονται τα έγγραφα, το επίπεδο ευαισθησίας του περιεχομένου τους ή η διαβάθμισή τους.

Σε μια επιστολή προς τα Εθνικά Αρχεία που ήρθε σε γνώση του CNNi, αναφέρεται πως ο «μικρός αριθμός εγγράφων που έφεραν απόρρητες σημάνσεις» βρέθηκε κατά λάθος στα κουτιά αυτά, τα οποία εν συνεχεία μεταφέρθηκαν στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ