ΚΟΣΜΟΣ

Google: Μήνυση κατά της εταιρείας κατέθεσαν η αμερικανική κυβέρνηση και 8 Πολιτείες

Google: Μήνυση κατά της εταιρείας κατέθεσαν η αμερικανική κυβέρνηση και 8 Πολιτείες
Eπιζητούν την καταδίκη της καλιφορνέζικης εταιρείας για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού AP Photo/Carolyn Kaster

Άσχημα ήταν τα νέα για την Google την Τρίτη (24/1), καθώς προσέφυγαν κατά αυτής το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οκτώ Πολιτείες, με την κατηγορία της υιοθέτησης μονοπωλιακών πρακτικών στην αγορά της διαδικτυακής διαφήμισης.

Ο τεχνολογικός κολοσσός βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με άλλες δικαστικές διώξεις που αφορούν το δίκαιο του ανταγωνισμού.

Η αμερικανική κυβέρνηση, δήλωσε πως κατέφυγε στη Δικαιοσύνη γιατί η Google «χρησιμοποίησε αντιανταγωνιστικές, απαγορευτικές και παράνομες μεθόδους για να εξαλείψει ή να περιορίσει δραστικά κάθε απειλή για την κυριαρχία της στις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην ψηφιακή διαφήμιση».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και οκτώ Πολιτείες, μεταξύ των οποίων είναι και αυτές της Καλιφόρνιας και της Νέας Υόρκης, επιζητούν την καταδίκη της καλιφορνέζικης εταιρείας για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού, την επιβολή αποζημιώσεων και την διάταξη της παύσης της δραστηριότητάς της που σχετίζεται με την πώληση διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο.

Όπως εξηγούν στην προσφυγή τους, η Google ελέγχει τόσο τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν «σχεδόν όλοι οι ιστότοποι» για να πωλούν μπάνερ ή αναδυόμενα παράθυρα στους διαφημιζόμενους, όσο και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αγορά αυτών των χώρων, καθώς και την αγορά όπου γίνονται αυτές οι συναλλαγές.

«Περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια διαφημίσεις πωλούνται καθημερινά» στο διαδίκτυο στις ΗΠΑ, επισημαίνουν. Υποστηρίζουν επίσης, ότι η Google καταχράστηκε την κυρίαρχη θέση της για να αποκλείσει τους ανταγωνιστές της, κυρίως «θέτοντας συστηματικά υπό τον έλεγχό της τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι εκδότες, οι διαφημιστές και άλλοι παράγοντες της αγοράς».

«Οι ζημίες είναι εμφανείς: οι ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων κερδίζουν λιγότερα και οι διαφημιστές δαπανούν περισσότερα», σημειώνεται στην προσφυγή.

Η Google έχει ήδη καταδικαστεί στο παρελθόν, κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να καταβάλει πρόστιμα για παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού. Στις ΗΠΑ κατατέθηκε μια πρώτη προσφυγή σε βάρος της το 2020 από μια ομάδα Πολιτειών, με επικεφαλής το Τέξας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ