ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Απεργία των εργαζομένων της Amazon για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Βρετανία: Απεργία των εργαζομένων της Amazon για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ζητούν 15 λίρες την ώρα, υποστηρίζοντας ότι ένας ψηφιακός κολοσσός όπως η Amazon έχει τα μέσα να το πράξει AP Photo/Jim Mone

Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της εταιρείας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (25/1) από τους εργαζόμενους και της εργαζόμενες της Amazon διεκδικώντας καλύτερους μισθούς, σε μονάδα αποθήκευσης του αμερικανικού ψηφιακού κολοσσού στο Κόβεντρι του Ηνωμένου Βασιλείου, η πρώτη που κάνει ο κλάδος στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το συνδικάτο GMB «εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Amazon απεργούν σήμερα στο Κόβεντρι, πάνω από το 98% μεταξύ αυτών στηρίζουν την κινητοποίηση».

Σημειώνεται ότι, οι εργαζόμενοι στην Amazon είχαν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ζητώντας καλύτερους μισθούς στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο καλοκαίρι, σε μονάδα αποθήκευσης στο Τίλμπερι, στο ανατολικό Λονδίνο, αλλά τότε δεν επρόκειτο επίσημα για απεργία, καθώς για κάτι τέτοιο χρειάζεται να προηγηθούν ορισμένες διαδικασίες, όπως ψηφοφορία μεταξύ των υπαλλήλων.

Ο βουλευτής και πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανήρτησε στο Twitter μια φωτογραφία όπου εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ του συνδικάτου GMB με το σύνθημα «Αξίζουμε περισσότερο» ή «Η εκμετάλλευση των εργαζομένων της Amazon πρέπει να σταματήσει. Στηρίζω τους εργαζομένους στην Amazon, δεν είναι ρομπότ».

«Ένας εργαζόμενος σε αποθήκη της Amazon χρειάζεται πάνω από 8 εβδομάδες δουλειάς για να βγάλει αυτά που βγάζει ο διευθύνων σύμβουλος Τζεφ Μπέζος μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο», ανέφερε ο Κόρμπιν στην ανάρτησή του, προσθέτοντας «Κάνουν απεργία για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας».

Μέλος του συνδικάτου GMB σε ερώτηση του BBC, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται σήμερα με 10 λίρες την ώρα και δεν μπορούν να ζήσουν με αυτό το επίπεδο μισθού. Ζητούν 15 λίρες, υποστηρίζοντας ότι ένας ψηφιακός κολοσσός όπως η Amazon έχει τα μέσα να το πράξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ