ΚΟΣΜΟΣ

Ουζμπεκιστάν: Από τη Ρωσία θα εισάγει φυσικό αέριο από την 1η Μαρτίου

Ουζμπεκιστάν: Από τη Ρωσία θα εισάγει φυσικό αέριο από την 1η Μαρτίου
Η Ρωσία επιδιώκει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της κεντρικής Ασίας AP Photo/Michael Sohn

Από την Ρωσία αναμένεται να εισάγει φυσικό αέριο το Ουζμπεκιστάν από 1η Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας την Πέμπτη (26/1).

Ειδικότερα, το Ουζμπεκιστάν, παρόλο που αποτελεί μία χώρα πλούσια σε φυσικούς πόρους, βρίσκεται και αυτή στη δύνη της ενεργειακής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύνηψε μία συμφωνία με την ρωσικών συμφερόντων εταιρεία Gazprom, η οποία προβλέπει για πρώτη φορά να εισαγάγει αέριο από τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι, η ουζμπεκική εταιρεία αερίου Ouztransgaz επιβεβαίωσε την Πέμπτη (26/1) στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Ουζμπεκιστάν δεν εισήγαγε ποτέ αέριο από τη Ρωσία και πως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει.

Τα δύο μέρη δεν ανακοίνωσαν, ωστόσο, δημόσια τον όγκο του αερίου που θα παραδοθεί ούτε το ύψος της συναλλαγής.

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται την επομένη της υπογραφής ενός οδικού χάρτη ανάμεσα στον ρωσικό κολοσσό Gazprom και το Ουζμπεκιστάν σχετικά με τα «απαραίτητα τεχνικά μέτρα για τη διέλευση μέσω του αγωγού Κεντρική Ασία-Κέντρο που διασχίζει το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν».

Οι δύο αυτές χώρες είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείμματα. Στα μέσα Ιανουαρίου, υπογράφηκε επίσης ένας οδικός χάρτης ανάμεσα στην Gazprom και το Καζακστάν.

Έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλη μείωση των παραδόσεων ρωσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω των δυτικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία, η Ρωσία επιδιώκει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της προς την Ασία, κυρίως μέσω των υποδομών χωρών της κεντρικής Ασίας.

Η ρωσοουζμπεκική συμφωνία διεξήχθη μερικές εβδομάδες μετά την ιδέα που παρουσίασε η Μόσχα για μια «ένωση αερίου» με το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Η Τασκένδη απέρριψε την ιδέα μιας πολιτικής συμμαχίας και διαβεβαίωσε πως αυτή η συμφωνία με την Gazprom «δεν απειλεί την ουζμπεκική κυριαρχία».

Σημειώνεται ότι, η χώρα των περίπου 35 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι μία από τις κύριες χώρες παραγωγής αερίου στον κόσμο με 51,7 δισ. κυβικά μέτρα αερίου να έχουν παραχθεί το 2022.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τις διακοπές ηλεκτρισμού και θέρμανσης παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που φθάνουν κατά τόπους μέχρι και τους τριάντα βαθμούς υπό το μηδέν, το Ουζμπεκιστάν αναγκάστηκε να σταματήσει τον Δεκέμβριο τις εξαγωγές αερίου και κατέληξε σε συμφωνία με το γειτονικό Τουρκμενιστάν, το οποίο επίσης διαθέτει μεγάλους πόρους αερίου.

Ως συνέπεια της κρίσης αυτής, πολλοί πολιτικοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αποπεμφθεί.

Σύμφωνα με τον Ουζμπέκο πρωθυπουργό Αμπντούλα Αρίποφ, «περίπου το 42% όλων των ενεργειακών δικτύων, εκ των οποίων το 39% των γραμμών υψηλής τάσης, το 51% των ηλεκτρικών υποσταθμών και το 35% των μετασχηματιστών είναι άνω των 40 ετών» καθώς κατασκευάστηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ