ΚΟΣΜΟΣ

Οι χώρες της Βαλτικής οι σημαντικότεροι αγοραστές ρωσικού LPG

Οι χώρες της Βαλτικής οι σημαντικότεροι αγοραστές ρωσικού LPG
Η Λετονία αύξησε κατά 77% τις εισαγωγές από την Ρωσία, η Λιθουανία κατά 85% και η Εσθονία κατά 42% AP Photo/Amr Nabil

Μπορεί οι σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) εσχάτως να μπήκαν σε διπλωματικό «πάγο», με τις τρεις χώρες να έχουν διακόψει κάθε επαφή με την Μόσχα, αλλά στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη (26/1) στην δημοσιότητα δείχνουν πως αποτελούν τους καλύτερους πελάτες του Κρεμλίνου σε υγροποιημένο αέριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε το Reuters οι Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία παρά την καταδίκη της ρωσική εισβολής στην Ουκρανία από τα τέλη μάλιστα του περασμένου Φεβρουαρίου και την αρχή του πολέμου προμηθεύτηκαν από ρωσικές εταιρείες 331.000 τόνους LPG, σχεδόν διπλάσιους από τους 159.000 τόνους έναν χρόνο νωρίτερα.

Αναλυτικότερα, η Λετονία αύξησε κατά 77% τις εισαγωγές από την Ρωσία, η Λιθουανία κατά 85% και η Εσθονία κατά 42%.

Το Ρωσικό υγροποιημένο αέριο καλύπτει σήμερα σε ποσοστό που αγγίζει το 90% τις ενεργειακές ανάγκες της Λετονίας, ενώ για τους Λιθουανούς το συγκεκριμένο ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο αλλά και πάλι αγγίζει το κρίσιμο 50%.

Πηγές από την Λετονία και το υπουργείο ενέργειας της χώρας αναφέρουν, πως μεγάλη ποσότητα υγροποιημένου ρωσικού αερίου το τελευταίο διάστημα έγινε εξαγωγή προς την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει το Κίεβο την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με την θέρμανση αλλά και την ηλεκτροδότηση πόλεων στις οποίες οι Ρώσοι χτυπούν τις ενεργειακές υποδομές.

Μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο Λετονία και Λιθουανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται να έστειλαν στην Ουκρανία 15.000 τόνους ρωσικού LPG.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ