ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Αισιοδοξία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά την ένταση με την Τουρκία

Σουηδία: Αισιοδοξία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, παρά την ένταση με την Τουρκία
«Η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία», δήλωσε ο Κρίστερσον AP Photo/Andreea Alexandru

Την εκτίμηση πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα συμβεί το συντομότερο δυνατό», εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη (26/1) ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, παρά τη διατάραξη των σχέσεων με την Τουρκία.

Ειδικότερα, ο Σουηδός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, ανέφερε πως «υπάρχει πιθανότητα, αδιαμφισβήτητα».

Υπενθυμίζεται πως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ανακοίνωσε και επίσημα την ημερομηνία των τουρκικών εκλογών για τις 14 Μαΐου και μετά το κάψιμο του Κορανίου από τον αρχηγό του ακροδεξιού Σουηδικού κόμματος, κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη είχε θέσει την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Ας μην περιμένουν κανένα καλό από εμάς όσον αφορά την αίτηση στο ΝΑΤΟ. Θα έχετε τρομοκρατικές οργανώσεις να περιφέρονται στους δρόμους σας, και θα περιμένετε υποστήριξη από εμάς.

Εάν δεν σέβεστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή των μουσουλμάνων, δεν θα λάβετε καμία υποστήριξη από εμάς για το ΝΑΤΟ».

«Ωστόσο, η Τουρκία δεν είπε ποτέ ρητά ότι η πόρτα έχει κλείσει τελείως για τη Σουηδία», δήλωσε ο Κρίστερσον, ενώ πρόσθεσε πως «αυτή ήταν και η εντύπωση που δίνουν οι γύροι συνομιλιών με την Τουρκία από το περασμένο καλοκαίρι».

Συμπλήρωσε δε, ότι «μπορούμε να έχουμε διαφορετικές απόψεις για το πού βρισκόμαστε στη διαδικασία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για τον τελικό στόχο της διαδικασίας».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας επεσήμανε την πίεση που θα ασκηθεί στην Τουρκία από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας, βέβαια «αλλά είναι η Τουρκία που παίρνει την τουρκική απόφαση και κανείς άλλος».

Σημειώνεται ότι, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ πέρυσι. Μέχρι στιγμής 28 από τις 30 χώρες της Συμμαχίας έχουν εγκρίνει τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών, με την Ουγγαρία και την Τουρκία να μην τις έχουν επικυρώσει ακόμη.

«Αυτό θα ήταν πολύ κακό για την ασφάλεια της Σουηδίας αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος από τον απολύτως αναγκαίο», είπε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι τώρα το θέμα είναι να αποκλιμακωθεί η «τεταμένη κατάσταση» και ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει με τον Ερντογάν ανά πάσα στιγμή».

Τσαβούσογλου: Συναντήσεις δεν θα έχουν κανένα νόημα σε αυτό το κλίμα

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε έναν απαισιόδοξο τόνο νωρίτερα την Πέμπτη (26/1), δηλώνοντας ότι οι τριμερείς συναντήσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία «δεν θα έχουν κανένα νόημα σε αυτό το κλίμα».

Η Σουηδία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου χωρίς να διευκρινίσει πότε θα επαναληφθούν οι συνομιλίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ