ΚΟΣΜΟΣ

«Μαμά, μαμά»: Σοκάρουν τα βίντεο της αστυνομίας από το βίαιο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς

«Μαμά, μαμά»: Σοκάρουν τα βίντεο της αστυνομίας από το βίαιο ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς
Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο 29χρονος δεν φαίνεται να αντιστέκεται στους αστυνομικούς (City of Memphis via AP)

Στη δημοσιότητα έδωσαν την Παρασκευή (27/1) πλάνα συνολικής διάρκειας περίπου μιας ώρας που δείχνουν τη βίαιη σύλληψη αλλά και τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο 29χρονος Τάιρ Νίκολς από αστυνομικούς στο Μέμφις του Τενεσί στις ΗΠΑ.

Οι εικόνες αλλά και οι κραυγές του Νίκολς, που φώναζε τη μητέρα του κατά τη διάρκεια της δολοφονίας του, σοκάρουν.

Σύμφωνα με το CNNi, οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τρία βίντεο από κάμερες που φορούσαν οι αστυνομικοί και ένα από κάμερα της αστυνομίας, που ήταν τοποθετημένη σε στύλο.

Οι πέντε αστυνομικοί που συνέλαβαν τον 29χρονο, ένα μαύρο πολίτη, απολύθηκαν μετά από εσωτερική έρευνα της υπηρεσίας τους και βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ποινικές κατηγορίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί είναι μαύροι -κάτι που έχει εξοργίσει ακόμη περισσότερο την αμερικανική κοινωνία.

Τα πλάνα αποκαλύπτουν ότι το περιστατικό ξεκίνησε στις 20:24 της 7ης Ιανουαρίου, όταν οι αστυνομικοί σταμάτησαν τον Νίκολς, ενώ ολοκληρώνονται στις 21:02 -την ώρα που καταφθάνει στο σημείο ασθενοφόρο για να μεταφέρει τον 29χρονο στο νοσοκομείο.

Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο 29χρονος δεν φαίνεται να αντιστέκεται στους αστυνομικούς.

Ο Νίκολς πέθανε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες αργότερα.

Προσοχή! Σκληρές εικόνες

Το χρονικό

20:24: Κάμερα που φορούσε αστυνομικός δείχνει την πρώτη επαφή με τον Νίκολς. Αρκετοί αστυνομικοί πλησιάζουν το όχημά του, τραβώντας τα όπλα τους, και τού φωνάζουν να βγει από το αυτοκίνητο. Μάλιστα, ένας εκ των αστυνομικών απειλεί τον 29χρονο ότι θα του «τινάξει τα μυαλά» στον αέρα. Οι αστυνομικοί τραβούν τον Νίκολς στο έδαφος, φωνάζοντας και απειλώντας ότι θα τον χτυπήσουν με όπλα τέιζερ.

«Προσπαθώ απλά να πάω σπίτι μου. Δεν κάνω τίποτα» λέει ο Νίκολς.

20:25: Ένας αστυνομικός ρίχνει σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο του Νίκολς. Ο 29χρονος σηκώνεται όρθιος και αρχίζει να τρέχει από το σημείο. Ένας άλλος αστυνομικός επιχειρεί να τον χτυπήσει με τέιζερ, ωστόσο δεν βρίσκει στόχο. Επτά λεπτά αργότερα, μια ομάδα αστυνομικών λένε μέσω του ασυρμάτου ότι βλέπουν τον Νίκολς και ανακοινώνουν πως αρχίζουν να τον καταδιώκουν.

20:32: Κάμερα που φοράει αστυνομικός δείχνει δύο συναδέλφους του να έχουν πέσει πάνω από το Νίκολς. Ο νεαρός προσπαθεί να μιλήσει αλλά ένας αστυνομικός του λέει να σκάσει. Αστυνομικοί συνεχίζουν να χτυπούν και να ρίχνουν σπρέι πιπεριού στον Νίκολς, ο οποίος προσπαθεί να τους απωθήσει. Τού φωνάζουν να τους δώσει τα χέρια του. «Μαμά» φωνάζει ξανά και ξανά ο 29χρονος.

20:34: Ένας αστυνομικός ακούγεται να λέει σε έναν άλλο «πρόσεχε». Στη συνέχεια βγάζει το γκλομπ του και φωνάζει ότι θα τον χτυπήσει. «Δώσε μου τα γαμ@@@@@ χέρια σου». Αστυνομική κάμερα που είναι τοποθετημένη σε στύλο καταγράφει τα όσα συνέβησαν στη συνέχεια: ο αστυνομικός χτυπά αρκετές φορές με το γκλομπ του ενώ ο 29χρονος προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια του. Τα πλάνα δείχνουν τους αστυνομικούς να ρίχνουν ξανά τον Νίκολς στο έδαφος, ρίχνοντάς του γροθιές στο πρόσωπο. Ο Νίκολς γονατίζει. Δύο αστυνομικοί πέφτουν από πάνω του ενώ εκείνος έχει πλέον ξαπλώσει στο έδαφος.

20:36: Στο σημείο φτάνουν και άλλοι αστυνομικοί. Δύο εξ αυτών κλωτσούν τον Νίκολς. Ένα λεπτό αργότερα, οι αστυνομικοί απομακρύνονται από τον 29χρονο, ο οποίος παραμένει στο έδαφος, με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του. Κατά διαστήματα, ο 29χρονος κινείται.

20:38: Οι αστυνομικοί σέρνουν τον Νίκολς και ακουμπούν την πλάτη του στο περιπολικό. Κοιτούν γύρω – γύρω με τους φακούς τους. Δύο αστυνομικοί αλληλοσυγχαίρονται με μια χαρακτηριστική χειρονομία. Ο Νίκολς πέφτει στο πλάι.

20:41: Στο σημείο φτάνουν δύο τραυματιοφορείς. Ένας ακούγεται να λέει: «Θα πάρει λίγη ώρα για να φτάσει το ασθενοφόρο». Μεσολάβησαν 21 λεπτά από την ώρα που έφτασαν οι τραυματιοφορείς μέχρι να μπει στο πλάνο το ασθενοφόρο, στις 21:02.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ