ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς «ναι μεν, αλλά»

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς «ναι μεν, αλλά»
«Η Ουκρανία αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο», είπε η Φον ντερ Λάιεν AP Photo / Jean-Francois Badias (Φωτογραφία αρχείου)

Την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, εγγυήθηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα, ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα, ότι το Κίεβο έχει την απόλυτη στήριξη του μπλοκ και ότι πρέπει να υπερισχύσει των ρωσικών επιθέσεων για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας χωρίς "ίσως" και "αλλά" », είπε η Φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της σήμερα σε εκδήλωση του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Η Ουκρανία «αγωνίζεται για τις κοινές αξίες μας, αγωνίζεται για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος που η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», είπε.

Η Φον ντερ Λάιεν και οι επίτροποι της ΕΕ σχεδιάζουν μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, η Φον ντερ Λάιεν έκανε έκκληση για την μετάβαση της Γερμανίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για περιβαλλοντικούς λόγους και για να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καμία επιστροφή στην εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν στην εκδήλωση του κόμματός της.

Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στη δυτική Γερμανία, όπου βρίσκεται η Κολωνία, το Ντίσελντορφ και το Ντόρτμουντ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να βγει ισχυρότερο από αυτή τη μετάβαση προς τις καθαρές τεχνολογίες, είπε και κατέληξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θεώρησε ότι μπορεί να μας εκβιάζει με την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο», αλλά η Γερμανία βρήκε γρήγορα εναλλακτικές πηγές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ