ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Στις 13 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται το όνομα του αντιπάλου του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Στις 13 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται το όνομα του αντιπάλου του Ερντογάν
(AP Photo/Khalil Hamra)

Στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του αντίπαλου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, όπως αποκάλυψε σε ομιλία του το βράδυ της Κυριακής (29/1) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανότερος υποψήφιος, Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συμμετείχε σε πρόγραμμα με τίτλο «Το τραπέζι των ηγετών» του καναλιού HalkTv, όταν προχώρησε στην εν λόγω αποκάλυψη.

Τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης αναμένεται να κατέβουν με έναν κοινό υποψήφιο στις εκλογές ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουν και ενιαίο πρόγραμμα.

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να νικήσει στις εκλογές ένας κοινός υποψήφιος έξι κομμάτων, ο Κιλιτζντάρογλου απάντησε:

«Φυσικά και μπορεί. Άλλωστε όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό δείχνουν».

Ερωτηθείς, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αν εκείνος θα είναι υποψήφιος εκ μέρους του κόμματός του, απάντησε:

«Κάθε κόμμα θέλει φυσικά να δει τον δικό του αρχηγό. Τα μέλη του ΛΡΚ, θέλουν επίσης να δουν τον αρχηγό τους ως υποψήφιο για την προεδρία. Το κυριότερο εδώ είναι να ενωθούν οι έξι ηγέτες και να αποφασίσουν μαζί».

Πριν από ένα περίπου χρόνο, αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαινε προς το τέλος της πολιτικής του καριέρας μετά από 20 ολόκληρα χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ωστόσο, σε συνδυασμό με την κυβερνητική βοήθεια σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έχουν βελτιώσει τις προοπτικές του Τούρκου προέδρου.

Το γεγονός ότι η τουρκική αντιπολίτευση εμφανίζεται αποσυντονισμένη δίνει επίσης ώθηση στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι δημοσκοπήσεις είναι ακόμη διφορούμενες αλλά έχουν όλες ένα κοινό μήνυμα: ότι μια νίκη Ερντογάν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση.

Το τουρκικό σύνταγμα προβλέπει πως ένας πρόεδρος πρέπει να κερδίσει πάνω από το 50% της ψήφου για να αναδειχτεί νικητής από τον πρώτο γύρο.

«Δικαιούμαι τρίτη υποψηφιότητα»

Εναντίον της συμμαχίας της αντιπολίτευσης καταφέρθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απέρριψε κάθε ισχυρισμό ότι δεν νομιμοποιείται από το τουρκικό Σύνταγμα να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος για τρίτη θητεία.

«Η συνταγματική τροποποίηση που εγκρίθηκε το 2017 είναι ξεκάθαρη χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Το 2018, μηδενίστηκε το κοντέρ. Νοητικά και νομικά, εκλέχθηκε de facto πρόεδρος. Το 2018 εκλέχτηκε ο πρώτος πρόεδρος του νέου συστήματος. Διατηρήσαμε τον τίτλο του αρχηγού κράτους στο νέο σύστημα ως προέδρου», τόνισε ο Ερντογάν μιλώντας στην πόλη Ντενιζλί και συνέχισε λέγοντας:

«Έστρωσαν το τραπέζι (των 6), αλλά δεν μπόρεσαν να βγάλουν υποψήφιο από το τραπέζι. Είδαν ότι δεν μπορούσαν να προτείνουν υποψήφιους μόνοι τους, και άρχισαν να ρίχνουν λάσπη στην υποψηφιότητά μας. Είπαμε εδώ και μήνες ότι είμαστε υποψήφιοι. Είμαι πρόεδρος 4,5 χρόνια, υπάρχει και πριν. Πού ήταν το μυαλό σας; Γιατί δεν είπατε τίποτα μέχρι τώρα;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ