ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Επτά οι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίων φορτηγών

Συρία: Επτά οι νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίων φορτηγών
Να σημειωθεί ότι, το Ισραήλ σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιδρομές που διεξάγει στη γειτονική Συρία και οι οποίες έχουν κυρίως στόχο τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές SANA via AP

Στους 7 ανέρχονται οι νεκροί από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στην ανατολική Συρία, εναντίον φορτηγών που μετέφεραν όπλα προερχόμενα από το Ιράν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, επτά οδηγοί φορτηγών ή πρόσωπα που τα συνόδευαν, «όλα μη Σύροι», έχασαν τη ζωή τους στην επιδρομή αυτή, που είχε στόχο την οχηματοπομπή στην περιφέρεια Μπουκαμάλ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Η επίθεση είχε στόχο έξι φορτηγά ψυγεία, φορτωμένα με ιρανικά όπλα, που μόλις είχαν εισέλθει σε συριακό έδαφος, αφού είχαν διασχίσει τα σύνορα με το Ιράκ.

«Τα φορτηγά ήταν φορτωμένα με ιρανικά όπλα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Σημειώνεται ότι, το Ιράν υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, με τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές να είναι ανεπτυγμένες στην περιφέρεια, η οποία συνορεύει με το Ιράκ.

Τουλάχιστον δύο παρόμοιες οχηματοπομπές είχαν εισέλθει αυτή την εβδομάδα στη Συρία προερχόμενες από το Ιράκ.

Το Νοέμβριο του 2022, μια επιδρομή είχε στόχο οχηματοπομπή όπλων και βυτιοφόρων καυσίμων που προορίζονταν για φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 14 άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρτηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Δεκέμβριο του 2022, ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Άβι Κοχάβι είχε αποκαλύψει πως η χώρα του είχε πραγματοποιήσει αυτή την επιδρομή, προσθέτοντας πως η οχηματοπομπή μετέφερε όπλα με προορισμό το Λίβανο, όπου δρα η ένοπλη φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Να σημειωθεί ότι, το Ισραήλ σπάνια αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιδρομές που διεξάγει στη γειτονική Συρία και οι οποίες έχουν κυρίως στόχο τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές, όμως έχει δηλώσει πως θέλει να εμποδίσει τη στρατιωτική εδραίωση του Ιράν στα σύνορά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ