ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα διαδηλώσεων ενόψει της συζήτησης του συνταξιοδοτικού στο κοινοβούλιο

Γαλλία: Νέο κύμα διαδηλώσεων ενόψει της συζήτησης του συνταξιοδοτικού στο κοινοβούλιο
Την εκτίμηση μαζικών διαδηλώσεων την ημέρα συζήτησης του σχεδίου νόμου στο κοινοβούλιο ενισχύουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν υψηλά ποσοστά απόρριψής του από την κοινή γνώμη AP Photo/Lewis Joly

Εν μέσω κοινωνικών αναταραχών αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στο Γαλλικό κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αύριο Τρίτη (31/1), ενώ εκατομμύρια Γάλλοι αντιδρούν διαδηλώνοντας στους δρόμους της χώρας.

Ειδικότερα, νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί αύριο (Τρίτ ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Στις πρώτες διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου ως αντίδραση στο επικείμενο σχέδιο νόμου, συμμετείχαν συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι, από συνταξιούχους μέχρι μαθητές και μαθήτριες. Τα συνδικάτα ελπίζουν η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα και στις κινητοποιήσεις της Τρίτης (31/1) για να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών. Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.

Συγκεκριμένα, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν αμετακίνητη στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει «να καταστρέψει τη χώρα».

Τη Δευτέρα (30/1), οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, «δεν θα πάει πολύ μακριά», ενώ προσθέτει πως «Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί», όπως έκρινε.

Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου «Αναγέννηση» δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ