ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες της γαλλικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Συνομιλίες της γαλλικής κυβέρνησης με τα συνδικάτα για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo

Ενώ η απεργία των γαλλικών σιδηροδρομικών βρίσκεται στην έκτη ημέρα κινητοποιήσεων, ένας νέος γύρος συνομιλιών για την αναδιοργάνωση του χρόνου εργασίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην κρατική σιδηροδρομική εταιρία SNCF, μεταξύ των απεργών και εκπροσώπων της γαλλικής κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις, τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του Euro 2016. Οι πιλότοι της Air France ανακοίνωσαν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν απεργία από το Σάββατο, την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, λόγω της μισθολογικής μείωσης που προωθείται από την εταιρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Κυριακή σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει γιατί θα πρέπει να αποτραπούν οι φίλαθλοι από το να ταξιδέψουν όπου θέλουν με ευκολία, αν και δεν νομίζω ότι η διοργάνωση κινδυνεύει (από τις απεργίες)».

Τα σχόλια του Ολάντ ακολούθησαν την δημοσιοποίηση μια δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία την περασμένη εβδομάδα το 54% των Γάλλων δήλωναν κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για την ανατροπή μιας προηγούμενης δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία, το 54% ήταν υπέρ.

«Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ δεν διαφαίνεται λύση στην κοινωνική κρίση, η υποστήριξη του κινήματος διαμαρτυριών κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, υποχωρεί», εξηγεί η εταιρία δημοσκοπήσεων BVA Opinion.

Αυγά στον υπουργό Οικονομίας

Αυγά έριξαν στον υπουργό Οικονομίας σήμερα Δευτέρα, μέλη του συνδικάτου CGT.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, έγινε στόχος όταν μέλη του συνδικάτου τον εντόπισαν σε ταχυδρομείο προαστίου του Παρισιού, όπου παρουσίαζε ένα νέο γραμματόσημο για την 80η επέτειο από την κυβέρνηση του «λαϊκού μετώπου» που έδωσε στους Γάλλους εργαζομένους νέα δικαιώματα.

Οι διαδηλωτές έριξαν εναντίον του αυγά και του φώναζαν «πάρε δρόμο».

«Δεν μιλάω για ένα νομοσχέδιο με αυγά και ξυλοδαρμούς», απάντησε ο Εμμανουέλ Μακρόν καταγγέλλοντας τη «βία»και την «επιθετικότητα» των διαδηλωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ