ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Βρέθηκε νεκρός ο 15χρονος που αγνοούνταν για πάνω από 100 ημέρες

Κίνα: Βρέθηκε νεκρός ο 15χρονος που αγνοούνταν για πάνω από 100 ημέρες
CNNi - Courstesy Hu Xinyu's family

Για περίπου τρεις μήνες, η εξαφάνιση του Hu Xinyu είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Κίνα. Ο 15χρονος μαθητής, ο οποίος εξαφανίστηκε από οικοτροφείο στη νότια επαρχία Τζιανγκσί τον περασμένο Οκτώβριο, ήταν για μήνες από τα πιο συζητημένα θέματα στο κινεζικό διαδίκτυο και δυστυχώς βρέθηκε νεκρός.

Όπως αναφέρει το CNNi, προκάλεσε πολυάριθμες ερωτήσεις, εικασίες και εξαντλητικές έρευνες της αστυνομίας - συμπεριλαμβανομένης μίας στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες κάτοικοι νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Δυστυχώς, την Κυριακή -περισσότερες από 100 ημέρες μετά την εξαφάνιση του Χου- η τοπική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός του βρέθηκε σε δάσος κοντά στο σχολείο του!

Η ανακάλυψη έγινε από μέλος του κοινού την Πέμπτη. Το πτώμα φορούσε ρούχα που ταιριάζουν με αυτά που φορούσε ο Χου όταν εξαφανίστηκε, με αποτέλεσμα η αστυνομία να καλέσει την οικογένειά του και τον δικηγόρο τους στο σημείο. «Οι εξετάσεις DNA αργότερα επιβεβαίωσαν ότι το πτώμα ανήκε στον Χου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία στην πόλη Σανγκράο. Παράλληλα, μια συσκευή εγγραφής φωνής που βρέθηκε κοντά στο πτώμα εστάλη για ανάλυση.

Αλλά αντί να «κλείσει» με αυτό τον τρόπο η υπόθεση, ο εντοπισμός του νεκρού παιδιού έχει εγείρει μόνο περισσότερα ερωτήματα ως προς τις συνθήκες γύρω από τον θάνατό του. Πολλά σχόλια αμφισβήτησαν γιατί οι εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας με σκύλους, ανιχνευτή, drones και εξοπλισμό θερμικής απεικόνισης, απέτυχαν να ανακαλύψουν το πτώμα σε μια περιοχή τόσο κοντά στο σχολείο του.

Το δάσος όπου βρέθηκε ο Χου απέχει μόλις πέντε λεπτά με τα πόδια από το σχολείο, που χωρίζεται από έναν τοίχο της πανεπιστημιούπολης ύψους περίπου δύο μέτρων, ανέφερε το Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας.

Διενεργήθηκε αυτοψία, αλλά τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί, σύμφωνα με το «The Paper», έναν κρατικό ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Δεν είναι σπάνιο να εξαφανιστούν παιδιά και έφηβοι στην Κίνα, αλλά η εξαφάνιση του Χου είναι μια από τις πιο περίεργες περιπτώσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το «Zhongmin Social Assistance Institute», έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα το Πεκίνο, ένα εκατομμύριο άνθρωποι χάθηκαν στην Κίνα το 2020 – κατά μέσο όρο 2.739 την ημέρα.

Στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι αναρωτήθηκαν γιατί, σε μια χώρα γνωστή για τις κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν σχεδόν παντού και την επιτήρηση υψηλής τεχνολογίας, ένα 15χρονο αγόρι μπορούσε να εξαφανιστεί χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του.

Έτσι εξαφανίστηκε ο 15χρονος

Ο Χου είχε μόλις αρχίσει να σπουδάζει στο γυμνάσιο Zhiyuan, ένα ιδιωτικό οικοτροφείο στην κομητεία Yanshan, όπου έγινε δεκτός με υποτροφία τον Σεπτέμβριο, όταν ξαφνικά εξαφανίστηκε.

Τελευταία φορά εθεάθη σε πλάνα από κάμερες ασφαλείας να περπατά σε ένα διάδρομο στον κοιτώνα του το σούρουπο στις 14 Οκτωβρίου, περίπου 15 λεπτά πριν από την έναρξη μιας βραδινής μελέτης στην τάξη, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Χου εξαφανίστηκε κάπου ανάμεσα στον κοιτώνα και το κτίριο διδασκαλίας, σε μια περιοχή που δεν καλύφθηκε από κάμερες ασφαλείας, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η οικογένεια του Χου ειδοποιήθηκε από το σχολείο για την εξαφάνιση περίπου έξι ώρες αργότερα, ανέφερε η οικογένεια σε μια ειδοποίηση για αγνοούμενο. Ο Χου άφησε το «έξυπνο ρολόι» του και τα μετρητά του στον κοιτώνα, έχοντας μαζί του μόνο μια ψηφιακή συσκευή εγγραφής φωνής και μια σχολική κάρτα που χρησιμοποιείται για την πληρωμή των γευμάτων στην πανεπιστημιούπολη, σύμφωνα με την ειδοποίηση. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους γονείς του Χου από κινητό τηλέφωνο τη μέρα εκείνη.

Δυσπιστία του κόσμου προς τις τοπικές Αρχές

Καθώς οι έρευνες απέτυχαν να οδηγήσουν σε οποιαδήποτε πρόοδο, αβάσιμες εικασίες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας τη βαθιά ριζωμένη δυσπιστία του κοινού προς τις τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Σε απάντηση, η αστυνομία κυκλοφόρησε μια λεπτομερή δήλωση στις 7 Ιανουαρίου, κάνοντας σαφές ότι δεν είχε βρει στοιχεία ότι ο Χου δολοφονήθηκε ή ότι είχε εμπλακεί σε ατύχημα μέσα στο σχολείο. Ο Χου πιθανότατα έφυγε μόνος του από την πανεπιστημιούπολη, ανέφερε η αστυνομία.

Η δήλωση περιγράφει επίσης εκτεταμένες προσπάθειες έρευνας της αστυνομίας, που καλύπτουν σχεδόν 40 στρέμματα δασικής έκτασης κοντά στο σχολείο, 200 χιλιόμετρα ποταμού, 22 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών και 72 λιμνούλες και 3 δεξαμενές.

Η έρευνα συνεχίστηκε μετά τις 7 Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής που προσφέρθηκαν να ενταχθούν, ανέφεραν τότε τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Την Κυριακή, ο ιστότοπος της «People's Daily», του κορυφαίου εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης που καλούσε τις τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του κοινού, συμπεριλαμβανομένου του γιατί δεν κατάφεραν να βρουν το σώμα του Χου σε περισσότερες από 100 ημέρες. Κάλεσε επίσης το κοινό να παραμείνει υπομονετικό για τα επίσημα αποτελέσματα.

«Το περιστατικό Hu Xinyu έχει προσελκύσει την προσοχή ολόκληρης της χώρας. Κανείς δεν τολμά να παραποιήσει τίποτα και κανείς δεν μπορεί να το παραποιήσει», ανέφερε το άρθρο. «Αν γίνει κάποιο λάθος, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ