ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer: Δεν πραγματοποιούμε πειράματα κατευθυνόμενης εξέλιξης

Pfizer: Δεν πραγματοποιούμε πειράματα κατευθυνόμενης εξέλιξης
Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η φαρμακευτική Pfizer, με αφορμή σειρά καταγγελιών του δικτύου Project Veritas AP Photo

«Δεν πραγματοποιεί πειράματα κατευθυνόμενης εξέλιξης ή απόκτησης λειτουργικότητας, αν και μελετά νέα στελέχη του ιού, προκειμένου να εκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων θεραπειών. Την ίδια ώρα, η Pfizer παραμένει προσηλωμένη στη διαφάνεια και συμβάλλει στην ανακούφιση του καταστροφικού βάρους από την COVID-19».

Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της η φαρμακευτική Pfizer, με αφορμή σειρά καταγγελιών του δικτύου Project Veritas, περί πειραμάτων «Φρανκενστάιν» με μεταλλαγμένους κορωνοϊούς από την πλευρά της φαρμακευτικής εταιρείας.

Η έρευνα κέρδους λειτουργίας είναι ιατρική έρευνα που μεταβάλλει γενετικά έναν οργανισμό, με τρόπο που μπορεί να ενισχύσει τις βιολογικές λειτουργίες των γονιδιακών προϊόντων. Η κατευθυνόμενη εξέλιξη είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στη μηχανική πρωτεϊνών που μιμείται τη διαδικασία της φυσικής επιλογής, για να κατευθύνει τις πρωτεΐνες ή τα νουκλεϊκά οξέα προς έναν στόχο που έχει ορίσει ο χρήστης.

Στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τον COVID-19, η Pfizer δεν έχει διεξαγάγει κέρδος λειτουργίας ούτε κατευθύνει κάποια έρευνα για την εξέλιξη, τονίζει στην επίσημη ανακοίνωσή της η Pfizer και προσθέτει:

«Σε συνεργασία με Ομάδα συνεργατών, πραγματοποιήσαμε έρευνα όπου ο αρχικός ιός SARS-CoV-2 χρησιμοποιήθηκε για την έκφραση της πρωτεΐνης ακίδας από νέες παραλλαγές (μεταλλάξεις) που προκαλούν ανησυχία. Αυτή η εργασία πραγματοποιείται μόλις εντοπιστεί μια νέα παραλλαγή ανησυχίας από τις Αρχές δημόσιας υγείας. Αυτή η έρευνα παρέχει έναν τρόπο για να αξιολογήσουμε γρήγορα την ικανότητα ενός υπάρχοντος εμβολίου να προκαλεί αντισώματα που εξουδετερώνουν μια παραλλαγή ανησυχίας που εντοπίστηκε πρόσφατα. Στη συνέχεια, διαθέτουμε αυτά τα δεδομένα μέσω επιστημονικών περιοδικών με αξιολόγηση από ομοτίμους και τα χρησιμοποιούμε ως ένα από τα βήματα για να προσδιορίσουμε εάν απαιτείται ενημέρωση του εμβολίου.

Επιπλέον, για να ανταποκριθεί στις Αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές απαιτήσεις για την από του στόματος θεραπεία μας, το PAXLOVID™ (αντιικό σκεύασμα) η Pfizer αναλαμβάνει εργασίες in vitro (καλλιέργεια στο εργαστήριο) για τον εντοπισμό πιθανών μεταλλάξεων αντοχής στο nirmatrelvir, ένα από τα δύο συστατικά του PAXLOVID.

Με έναν φυσικά εξελισσόμενο ιό, είναι σημαντικό να αξιολογείται τακτικά η δραστηριότητα ενός αντιικού φαρμάκου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εργασίας διεξάγεται χρησιμοποιώντας προσομοιώσεις υπολογιστή ή μεταλλάξεις της κύριας πρωτεάσης - ενός μη μολυσματικού τμήματος του ιού. Σε έναν περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων, όταν ένας πλήρης ιός δεν περιέχει κανένα γνωστό κέρδος μεταλλάξεων λειτουργίας, αυτός ο ιός μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να επιτρέπει την αξιολόγηση της αντιϊκής δραστηριότητας στα κύτταρα. Επιπλέον, πραγματοποιούνται in vitro πειράματα επιλογής αντοχής σε κύτταρα επωασμένα με SARS-CoV-2 και νιρματρελβίρη στο ασφαλές μας εργαστήριο Βιοασφάλειας επιπέδου 3 (BSL3) προκειμένου να αξιολογηθεί εάν η κύρια πρωτεάση μπορεί να μεταλλαχθεί για να δώσει ανθεκτικά στελέχη του ιού. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι μελέτες απαιτούνται από τις αμερικανικές και παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές για όλα τα αντιιικά προϊόντα και πραγματοποιούνται από πολλές εταιρείες και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή της, η Αμερικανική φαρμακευτική, υπογραμμίζει: «Οι πληροφορίες που βασίζονται σε γεγονότα που έχουν τις ρίζες τους στην ορθή επιστήμη είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και η Pfizer παραμένει προσηλωμένη στη διαφάνεια και συμβάλλει στην ανακούφιση του καταστροφικού βάρους αυτής της ασθένειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ