ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση και πάλι στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας

Ένταση και πάλι στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας
REUTERS/ Charles Platiau

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση Τουρκίας- Γερμανίας που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου να υιοθετήσει ψήφισμα που αναγνώριζε την γενοκτονία των Αρμενίων.

Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε σήμερα "ακατανόητες" τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τους τουρκικής καταγωγής γερμανούς βουλευτές που την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ότι στηρίζουν την κουρδική τρομοκρατία.

"Κι εμείς στη Γερμανία θεωρούμε το PKK (το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) τρομοκρατική οργάνωση και είναι για μας εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι βλέπουμε τώρα δηλώσεις που προέρχονται από την Τουρκία να επιχειρούν να συνδέσουν ορισμένους βουλευτές της Μπούντεσταγκ με την τρομοκρατία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σαββατοκύριακο από την Αφρική ότι "πρέπει να αναλυθεί σε εργαστήριο το αίμα των τουρκικής καταγωγής γερμανών βουλευτών" που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας, για να ελεγχθεί η προέλευσή τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε ιδιαίτερα εναντίον του Τζεμ Οζντεμίρ, ενός από τους βουλευτές που πρότειναν το κείμενο και ενός από τους ηγέτες του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων. Ο Ερντογάν κατηγορεί τους 11 τουρκικής καταγωγής βουλευτές, οι οποίοι ψήφισαν το κείμενο που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915, ότι είναι "τα μακριά χέρια των τρομοκρατών", υπαινισσόμενος τους κούρδους αντάρτες.

"Έπειτα από μια τέτοια απόφαση, πώς οι γερμανοί πολιτικοί ηγέτες θα μπορέσουν να εμφανιστούν προσωπικά ενώπιον μου και του πρωθυπουργού μου;" δήλωσε επίσης το Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ απέρριψε πάντως το σενάριο που διαδίδεται από αξιωματούχους στην Τουρκία και σύμφωνα με το οποίο η γερμανίδα καγκελάριος είχε δεσμευτεί στον Ερντογάν, πριν από την ψηφοφορία στην Μπούντεσταγκ, ότι θα έκανε τα πάντα για να εμποδίσει την υιοθέτηση της απόφασης.

"Η Μπούντεσταγκ πήρε μια κυρίαρχη απόφαση η οποία αρμόζει να γίνει σεβαστή και σ' αυτό ακριβώς το πνεύμα η καγκελάριος διεξήγαγε τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο", υποστήριξε ο Ζάιμπερτ, υπενθυμίζοντας επίσης ότι η Μέρκελ, στη διάρκεια προηγούμενης διαβούλευσης στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είχε ψηφίσει υπέρ της απόφασης για την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας.

Σήμερα άλλωστε, όλος ο γερμανικός Τύπος κάνει εκτεταμένη αναφορά στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για το Ολοκαύτωμα. «Γερμανία στο ξαναλέω: Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε εσύ πρώτα για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είσαι η τελευταία χώρα η οποία μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων» είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε «Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει να κρύψει τίποτα στο θέμα αυτό. Τα τουρκικά αρχεία είναι στη διάθεση των επιστημόνων. Εάν βρείτε κάτι που να το επιβεβαιώνει τότε είμαστε πρόθυμοι να το εξετάσουμε. Η ιστορία μας δεν είναι η ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ