ΚΟΣΜΟΣ

Αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία: Τι σχεδιάζουν Βρετανία, Πολωνία, ΕΕ και ΗΠΑ

Αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία: Τι σχεδιάζουν Βρετανία, Πολωνία, ΕΕ και ΗΠΑ
Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» από ΗΠΑ και Βερολίνο στην αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία ΙΝ ΤΙΜΕ / Δελτίο τύπου / POOL

Σε σειρά τοποθετήσεων προχώρησαν η Βρετανία, η Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, μετά την κοινοποίηση νέων απαιτήσεων από το Κίεβο, που αφορούν στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, δήλωσε την Τρίτης (31/1) πως δεν είναι πρακτικό η Βρετανία να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία.

«Τα μαχητικά αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά προηγμένα και χρειάζονται μήνες για να μάθει κανείς πώς να πετάει. Με αυτό δεδομένο, πιστεύουμε πως δεν είναι πρακτικό να στείλουμε αυτά τα αεροσκάφη στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους, ενώ πρόσθεσε πως «θα συνεχίσουμε να συζητάμε με τους συμμάχους μας για το ποια νομίζουμε πως είναι η σωστή προσέγγιση».

Τι δήλωσε η Πολωνία

Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Βόιτσεκ Σκούρκιβιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων την Τρίτη (31/1) τόνισε πως το θέμα της ενδεχόμενης μεταφοράς μαχητικών αεροσκαφών F-16 της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην Ουκρανία δεν αποτελεί αντικείμενο καμίας «επίσημης συζήτησης», αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «προσώρας δεν υπάρχει επίσημη συζήτηση για τη μεταφορά πολωνικών F-16. Το θέμα δεν υπάρχει».

Σημειώνεται ότι, η Πολωνία διαθέτει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 αμερικανικής κατασκευής.

Οι δηλώσεις αυτές έπονται εκείνων του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος υπογράμμισε τη Δευτέρα (30/1) πως «όλα τα διαβήματά μας που αποσκοπούν στο να ενισχύσουμε τις αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας, τα συντονίζουμε με τους εταίρους μας του ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε πως «όπως πριν από μερικούς μήνες, στο πλαίσιο των (μαχητικών σοβιετικής επινόησης) MIG, κάθε νέα αεροπορική δύναμη θα τοποθετηθεί και τελικά θα μεταφερθεί σε συνεργασία με τις χώρες του ΝΑΤΟ. Θα ενεργήσουμε σε πλήρη συντονισμό».

Κατηγορηματικό «ΟΧΙ» από τον Τζο Μπάιντεν

Επίσης τη Δευτέρα (30/1), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιτέθηκε κατηγορηματικά στην ιδέα να αποσταλούν αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στην Ουκρανία, όταν ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε στον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο να προμηθεύσει τα αεροσκάφη που ζητούν οι Ουκρανοί ηγέτες.

Άρνηση αποστολής αεροσκαφών και από την ΕΕ

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Βερολίνο έχει ήδη απορρίψει κατηγορηματικά την ιδέα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως «εξ ορισμού, τίποτα δεν αποκλείεται», διαβεβαιώνοντας πως οι Ουκρανοί δεν του έχουν υποβάλει μέχρι τώρα ένα τέτοιο αίτημα.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε επίσης με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που είχε διατυπώσει ήδη την ιδέα να σταλούν F-16 στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα «ταμπού» στο θέμα αυτό, όμως θα ήταν «ένα μεγάλο βήμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ