ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση γιατί χόρευαν αγκαλιασμένοι

Ιράν: Καταδικάστηκαν σε 10 χρόνια φυλάκιση γιατί χόρευαν αγκαλιασμένοι
Σημειώνεται ότι, στο βίντεο το κορίτσι φαίνεται να χορεύει χωρίς να φορά το χιτζάμπ της, γεγονός που απαγορεύεται στο Ιράν AP Photo/ Maya Alleruzzo

Δέκα χρόνια και έξι μήνες κάθειρξης επέβαλε Δικαστήριο στο Ιράν, σε ένα νεαρό αγόρι και ένα νεαρό κορίτσι, επειδή χόρευαν αγκαλιασμένοι στο δρόμο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA), μετά την δημοσίευση ενός βίντεο με τον χορό τους, κατηγορήθηκαν για «διάδοση διαφθοράς και ανηθικότητας», «συνάθροιση και συμπαιγνία με σκοπό τη διατάραξη της εθνικής ασφάλειας» και συμμετοχή σε προπαγάνδα κατά του καθεστώτος.

Σημειώνεται ότι, στο βίντεο, το κορίτσι φαίνεται να χορεύει χωρίς να φορά το χιτζάμπ της, γεγονός που απαγορεύεται στο Ιράν.

Η Αστιάζ Χαγκιγκί και ο αρραβωνιαστικός της Αμίρ Αχμαντί είναι και οι δύο τους 20 ετών.

Το ζευγάρι συνελήφθη την 1η Νοεμβρίου και εκτός από φυλάκιση, καταδικάστηκαν σε διετή απαγόρευση χρήσης του διαδικτύου και διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η ετυμηγορία εκδόθηκε από το Τμήμα 15 του Δικαστηρίου της Τεχεράνης, με επικεφαλής τον Αμπολγκασέμ Σαλαβάτι, ο οποίος είναι γνωστός για την επιβολή αυστηρών ποινών δικαστή, σε άτομα που θεωρούνται απειλή για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων HRANA, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στην οικογένεια της Χαγκιγκί, η νομική εκπροσώπηση του ζευγαριού κατά τη διάρκεια της δίκης απορρίφθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ