ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Πιλοτικό πρόγραμμα αποποινικοποίησης σκληρών ναρκωτικών

Καναδάς: Πιλοτικό πρόγραμμα αποποινικοποίησης σκληρών ναρκωτικών
Η εξαίρεση από τη σύλληψη αφορά μόνο την κατοχή μέχρι 2,5 γραμμαρίων για προσωπική χρήση AP Photo/Olivier Matthys

Πιλοτικό πρόγραμμα αποποινικοποίησης της κατοχής μικρών ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών, τίθεται σε εφαρμογή στον Καναδά, στην επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια.

Το τριετές πρόγραμμα προβλέπει πως σταματά η δίωξη ατόμων για την κατοχή μικρών ποσοτήτων ηρωίνης, κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, έκσταση ή κρακ.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην εν λόγω καναδική επαρχία είναι πολύ σοβαρό ενώ συνολικά στον Καναδά από το 2016 έχουν χάσει τη ζωή τους από ναρκωτικά περισσότεροι από 32.000 άνθρωποι. Η Βρετανική Κολούμπια έχει κηρύξει λόγω αυτής της κρίσης, κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πανδημία Covid-19, η οποία διατάραξε τις παράνομες αλυσίδες εφοδιασμού ναρκωτικών καθώς και τις υπηρεσίες υποστήριξης, αφήνοντας ανθρώπους να κάνουν χρήση μόνοι τους πιο τοξικών ναρκωτικών.

Προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα από την επαρχία έδειξαν ότι υπήρξαν 2.272 θάνατοι από φερόμενη χρήση παράνομων ναρκωτικών το 2022, ο δεύτερος μεγαλύτερος ετήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά το 2021, που είχε 34 περισσότερους θανάτους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είχε αναφέρει τον Μάιο ότι θα επιτρέψει στη Βρετανική Κολούμπια την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών. Με τη μη δίωξη ατόμων που μεταφέρουν μικρές ποσότητες ναρκωτικών, η τοπική κυβέρνηση της επαρχίας ελπίζει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ως πρόβλημα υγείας και όχι μέσω του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

Η εξαίρεση έχει σκοπό να μειώσει το στίγμα που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών και να διευκολύνει τους ανθρώπους να προσεγγίζουν την αστυνομία και άλλες αρχές για καθοδήγηση.

«Επί πολλά χρόνια είχαμε μια de facto πολιτική να μην συλλαμβάνουμε άτομα για κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση», αλλά αυτή η αλλαγή θα σημαίνει λιγότερες κατασχέσεις μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος του Βανκούβερ.

Άλλες καναδικές κοινότητες παρακολουθούν στενά το πιλοτικό πρόγραμμα. Αντιμετωπίζουν και αυτές αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

Τα ναρκωτικά που αναφέρονται στη λίστα εξαιρέσεων, η οποία περιλαμβάνει επίσης φαιντανύλη και άλλα οπιοειδή, παραμένουν παράνομα και η εξαίρεση από τη σύλληψη αφορά μόνο την κατοχή μέχρι 2,5 γραμμαρίων για προσωπική χρήση.

Πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι η αποποινικοποίηση θα ενθαρρύνει χρήστες ναρκωτικών να κάνουν χρήση σε ασφαλέστερους χώρους όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ