ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Gate: Νέα έκθεση για «λάδωμα» Ταραμπέλα - Κοτσολίνο από Κατάρ και Μαρόκο

Qatar Gate: Νέα έκθεση για «λάδωμα» Ταραμπέλα - Κοτσολίνο από Κατάρ και Μαρόκο
Οι δύο εκθέσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως μέρος της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Ταραμπέλα AP Photo/Vadim Ghirda, File

Δύο εκθέσεις «φωτιά» έχουν συνταχθεί από τις βελγικές Αρχές γύρω από τις έρευνες για τον ρόλο που φέρονται να είχαν στην υπόθεση διαφθοράς Qatar Gate, ο Ιταλός ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτσολίνο και ο Βέλγος συνάδελφός του, Μαρκ Ταραμπέλα. Μάλιστα, στις εκθέσεις καταγράφεται αναλυτικά, η μέθοδος που οι δύο ευρωβουλευτές λάμβαναν ανταλλάγματα για να «μπλοκάρουν» ψηφίσματα και να παίρνουν θέση υπέρ τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico ένα έγγραφο που δόθηκε την Τετάρτη (1/2) στη δημοσιότητα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται σε δύο εκθέσεις για το πώς οι δύο ευρωβουλευτές εξυπηρετούσαν συμφέροντα συγκεκριμένων χωρών. Για την ακρίβεια, στις εκθέσεις που προκύπτουν από την έρευνα των Βέλγων εισαγγελέων αναφέρεται λεπτομερώς πως οι δύο ευρωβουλευτές δωροδοκούνταν από το Μαρόκο και το Κατάρ.

Οι δύο εκθέσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Πέμπτη ως μέρος της διαδικασίας για την άρση της ασυλίας του Κοτσολίνο και του Ταραμπέλα στο πλαίσιο της έρευνας των βελγικών Αρχών για διαφθορά.

Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της άρσης της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών την Τρίτη και παρόμοιο αναμένεται να είναι και το αποτέλεσμα της τελικής ψηφοφορίας.

Από εκεί και έπειτα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωβουλής, η πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα θα ενημερώσει επίσημα τους δύο ευρωβουλευτές και τους Βέλγους εισαγγελείς για την απόφαση, με τα επόμενα βήματα να βρίσκονται πλέον στα χέρια των Αρχών.

Έτσι δρούσε ο Κοτσολίνο

Η πρώτη έκθεση αναφέρεται στον ρόλο που είχε στο Qatar Gate ο Αντρέα Κοτσολίνο. «Στη συνεχιζόμενη έρευνα φαίνεται ότι μετά το 2019 ο Αντρέα Κοτσολίνο είναι ύποπτος ότι συμμετείχε σε συμφωνία με άλλα άτομα για συνεργασία με στόχο την προστασία των συμφερόντων ξένων κρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει αρχικά η έκθεση.

Ακόμα στην έκθεση αναφέρεται πως «οι εισαγγελείς υποπτεύονται πως μέρος της συμφωνίας περιλάμβανε ο Ιταλός ευρωβουλευτής να αποτρέπει την έγκριση κοινοβουλευτικών ψηφισμάτων που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα αυτών των κρατών, με αντάλλαγμα χρηματικά ποσά».

Οι εκθέσεις συντάχθηκαν από την πρόεδρο της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μανόν Όμπρι, η οποία είχε πρόσβαση σε ορισμένα δικαστικά έγγραφα από τις βελγικές αρχές που κοινοποιήθηκαν ως μέρος του αιτήματός τους για άρση της ασυλίας των δύο ευρωβουλευτών.

Οι 140.000 που έλαβε ο Ταραμπέλα

Η δεύτερη έκθεση αφορά τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα. Σύμφωνα με την έκθεση ο Ταραμπέλα «έχει λάβει ορισμένες θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ μιας τρίτης χώρας με αντάλλαγμα μετρητά». «Μια μαρτυρία εναντίον του αναφέρει ότι μπορεί να έχει αποζημιωθεί πολλές φορές με συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 120.000 έως 140.000 ευρώ», προσθέτει η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ