ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία περικυκλώνει το Μπαχμούτ και ετοιμάζει νέα πολυμέτωπη επίθεση

Πόλεμος Ουκρανία: Η Ρωσία περικυκλώνει το Μπαχμούτ και ετοιμάζει νέα πολυμέτωπη επίθεση
Οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν για κέρδη, ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να σημειώσουν πρόοδο, προτού η Ουκρανία αποκτήσει καινούρια άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η κατάσταση στην πρώτη γραμμή της μάχης στην ανατολική Ουκρανία «έχει γίνει πιο σκληρή», καθώς οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν για κέρδη, ενόψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Ο εχθρός προσπαθεί να επιτύχει τουλάχιστον κάτι τώρα για να δείξει ότι η Ρωσία έχει κάποιες πιθανότητες την επέτειο της εισβολής», τόνισε ο Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό.

Το Μπαχμούτ και 10 πόλεις και χωριά γύρω του δέχθηκαν ρωσικά πυρά, ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη ο ουκρανικός στρατός. Το Μπαχμούτ βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών εδώ και μήνες.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν αρκετές πόλεις και χωριά γύρω από αυτό τις τελευταίες εβδομάδες, με πιο αξιοσημείωτη μεταξύ αυτών, την πόλη εξόρυξης αλατιού Σολεντάρ, 15 χιλιόμετρα βόρεια.

Η Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει την πόλη από βορρά και νότο και να αναγκάσει τον ουκρανικό στρατό να αποσύρει τις δυνάμεις του από αυτήν.

«Το Μπαχμούτ είναι τώρα επιχειρησιακά περικυκλωμένο, οι δυνάμεις μας σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη», υποστήριξε την Τετάρτη ο Γιαν Γκάγκιν, σύμβουλος του υψηλόβαθμου, διορισμένου από τη Ρωσία, αξιωματούχου Ντένις Πουσίλιν.

«Τώρα είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου Τσάσιβ Γιαρ-Μπαχμούτ», ανέφερε ο Γκάγκιν στην κρατική τηλεόραση.

Οι αντίπαλες πλευρές λέγεται πως υφίστανται πολύ βαριές απώλειες στις εχθροπραξίες.

Ο Ντένις Πουσίλιν, ο φιλορώσος «μεταβατικός αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», δήλωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις εργάζονται σταθερά για να κόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού για τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή και να κάνουν μια κίνηση περικύκλωσης». Υποστήριξε επίσης ότι οι μάχες έχουν φτάσει στα περίχωρα της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των γειτονιών που μόλις πρόσφατα είχαν καταληφθεί από ουκρανικές μονάδες.

Η Αβντίβκα, ένας άλλος σημαντικός ρωσικός στόχος, η κοντινή πόλη Μαρίνκα και ορισμένοι γειτονικοί οικισμοί χτυπήθηκαν επίσης, πρόσθεσε ο στρατός.

Στο Κραματόρσκ, περίπου 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μπαχμούτ, ένας ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε μια πολυκατοικία και προκάλεσε ζημιές σε επτά άλλες την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας 20, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μαχητές από την Ομάδα Βάγκνερ, μια μισθοφορική οργάνωση που ιδρύθηκε από τον στενό σύμμαχο του Πούτιν Εβγένι Πριγκόζιν, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της ρωσικής επίθεσης. Πολλοί από τους μαχητές της στρατολογήθηκαν από αποικίες φυλακών σε μακρινές ρωσικές περιοχές.

Νέα πολυμέτωπη επίθεση στην Ουκρανία σχεδιάζει η Ρωσία

Η Ρωσία φαίνεται πως ετοιμάζει νέα πολυμέτωπη επίθεση στην Ουκρανία σύμφωνα με τα στοιχεία και τις δηλώσεις ανώτατων στρατιωτικών στελεχών του Κιέβου.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξέι Ντανίλοβ, δήλωσε στο Sky News πως με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Ουκρανοί οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να χτυπήσουν ξανά, όπως και έναν χρόνο πριν, από διαφορετικά σημεία παράλληλα και μάλιστα χωρίς να προχωρήσουν σε ενίσχυση των δυνάμεών τους στο Ντονμπάς όπου σήμερα μαίνονται οι σκληρότερες μάχες από την αρχή του πολέμου.

Σύμφωνα με τον Ντανίλοφ οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν στοιχεία για πολλές και σημαντικές κινήσεις του ρωσικού στόλου στην Μαύρη θάλασσα, σημάδι πως η Ρωσία θέλει να επαναλάβει κάποιο στρατιωτικό σχέδιο στα νότια της Ουκρανίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Χερσώνας την οποία και απώλεσε πριν από λίγους μήνες.

Επίσης μεγάλη κινητικότητα υπάρχει και στα Βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με την Λευκορωσία στα οποία μεγάλος αριθμός ρωσικών δυνάμεων συνεχίζει για ακόμη μία εβδομάδα τις κοινές ασκήσεις με τις Λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις σε ξηρά και αέρα.

Ο Ντανίλοβ σημειώνει πως το Κίεβο επέμενε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην αποστολή αρμάτων μάχης καθώς είχε εδώ και περίπου δύο μήνες πληροφόρηση για την στρατηγική «επανάληψης της 24ης Φεβρουαρίου» σε μία ύστατη προσπάθεια, όπως σημειώνει ο ίδιος, του Πούτιν να τελειώσει αυτό που ξεκίνησε και απέτυχε έναν χρόνο πριν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ