ΚΟΣΜΟΣ

Το Βέλγιο δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία λόγω ενός ιδιώτη εμπόρου όπλων

Το Βέλγιο δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία λόγω ενός ιδιώτη εμπόρου όπλων
Ο Φρεσλάους είναι ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών που εμπορεύονται οπλικά συστήματα και εξαρτήματα πυραύλων και διαστημικού υλικού AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Το Βέλγιο δεν είναι μία από τις χώρες της Ευρώπης που θα στηρίξει τον αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στην Ρωσία στέλνοντας άρματα μάχης και πολεμικό υλικό και ο λόγος, φαίνεται σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, να είναι ένας τοπικός έμπορος όπλων, ο Φρέντι Φρεσλάους.

Ο 65 χρονος Φρεσλάους είναι ιδιοκτήτης, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος δύο εταιρειών οι οποίες εμπορεύονται οπλικά συστήματα αλλά και εξαρτήματα πυραύλων και διαστημικού υλικού.

Οι δύο εταιρείες του έχουν ως έδρα την πόλη στην οποία και ο ίδιος διαμένει, την γραφική Τουρνέ στα σύνορα Βελγίου Γαλλίας και μέχρι πρόσφατα κανένας άλλος εκτός από όσους ασχολούνται με την αγορά όπλων δεν γνώριζε την ύπαρξή του.

Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου φρόντισε να ανοίξει «κόντρα» με τον Βέλγο έμπορο όπλων όταν σε ερώτηση τοπικών μέσων «γιατί το Βέλγιο δεν στηρίζει την προσπάθεια της Ουκρανίας όπως η υπόλοιπη Ευρώπη», η Λουνβίνε Ντεντόντερ απάντησε πως είναι αδύνατο να υποκύψει η βελγική κυβέρνηση στους οικονομικούς εκβιασμούς ενός ιδιώτη…

Ο Φρεσλάους λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις της υπουργού Άμυνας παρά το γεγονός πως δεν τον κατονόμασε προχώρησε σε ανοιχτή πρόσκληση προς τα μέσα, τόσο τα τοπικά όσο και τα διεθνή, στην έδρα της εταιρείας του. Εκεί μέσα σε μία τεράστια μάντρα από άρματα μάχης και άλλα οχήματα μάχης ο Φρεσλάους αφού ξενάγησε τους δημοσιογράφους τόνισε πως για τον ίδιο είναι μία δουλειά και δεν πρόκειται να την κάνει χάνοντας χρήματα.

Συγκεκριμένα στην αποθήκη της εταιρείας του Βέλγου εμπόρου όπλων υπάρχουν δεκάδες Leopard 1 και αρκετά ακόμη πρώτης γενιάς Leopard 2 τα οποία η Κυβέρνηση του Βελγίου εξέφρασε το ενδιαφέρον να αγοράσει προκειμένου να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Στο συγκεκριμένο αίτημα της Κυβέρνησης ο Φρεσλάους 2 εκατομμύρια ευρώ για 33 άρματα μάχης την ώρα που η Κυβέρνηση του προεξόφλησε πως δεν θα πλήρωνε περισσότερα από 15.000 ευρώ για το καθένα. Ο έμπορος απάντησε άμεσα αρνητικά στο Βελγικό Υπουργείο Άμυνας και η κατάσταση φαίνεται να έφερε την Κυβέρνηση στην δυσάρεστη όπως αποδεικνύεται θέση να απαντήσει αρνητικά στο Ουκρανικό αίτημα για ενίσχυση.

Ο Φρεσλάους υποστηρίζει πως τα συνολικά 50 άρματα που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του έχουν αγοραστεί τα τελευταία 20 χρόνια και έχει δαπανήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια για την συγκεκριμένη επένδυση. Σε ερώτηση δημοσιογράφων γιατί επένδυσε αυτά τα κεφάλαια στα συγκεκριμένα άρματα μάχης σημείωσε: «σε αυτή την δουλειά πρέπει να χαλάσεις κάποια χρήματα επενδύοντας στο ότι κάποια στιγμή κάποιος θα ζητήσει να αγοράσει τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα».

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε από την υπουργό Άμυνας αρκέστηκε να πει πως είναι μία νόμιμη δουλειά σε μία ελεύθερη αγορά.

Σημειώνεται πως το 2013 ο Φρεσλάους είχε απασχολήσει εκ νέου τον τοπικό τύπο καθώς κατηγορήθηκε πως είχε πουλήσει σημαντικό αριθμό οπλικών συστημάτων στο Ισραήλ χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται για μία τέτοια πώληση από το υπουργείο άμυνας της χώρας. Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έφτασε ποτέ στις αίθουσες των δικαστηρίων του Βελγίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ