ΚΟΣΜΟΣ

Ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ

Ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι εντοπίστηκε πάνω από τις ΗΠΑ
Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η κυβέρνηση ετοίμασε μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-22, σε περίπτωση που ο Λευκός Οίκος διέταζε την κατάρριψη του αντικειμένου screen grab από βίντεο

Ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που έχει εντοπιστεί να πετά πάνω από απόρρητες τοποθεσίες τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούν οι ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι της Άμυνας δήλωσαν ότι είναι βέβαιοι ότι το «κατασκοπευτικό μπαλόνι μεγάλου υψομέτρου» ανήκε στην Κίνα. Πιο πρόσφατα εθεάθη να πετά πάνω από τη δυτική πολιτεία της Μοντάνα. Ωστόσο, η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε να μην το καταρρίψουν, καθώς υπήρχαν ανησυχίες για τον κίνδυνο πτώσης συντριμμιών.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι παρακολουθεί «ένα πιθανό περιστατικό» που αφορά ένα κατασκοπευτικό αερόστατο, αλλά δεν είπε ποια χώρα μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτό. Ανέφερε ακόμα ότι συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ για να «προστατεύσει τις ευαίσθητες πληροφορίες του Καναδά από απειλές ξένων μυστικών υπηρεσιών».

Το μπαλόνι πέταξε πάνω από τα Αλεούτια νησιά της Αλάσκας και διέσχισε τον Καναδά προτού εμφανιστεί πάνω από την πόλη Μπίλινγκς στη Μοντάνα την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Πηγές από το Πεντάγωνο ανέφεραν ότι τέτοια αερόστατα έχουν εντοπιστεί και στο παρελθόν, αλλά αυτό «φαινόταν να παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυτή τη φορά».

Σε ετοιμότητα μαχητικά αεροσκάφη

Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι η κυβέρνηση ετοίμασε μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των F-22, σε περίπτωση που ο Λευκός Οίκος διέταζε την κατάρριψη του αντικειμένου.

Σημείωσε, ωστόσο, είπε ότι δεν υπάρχει «σημαντικά ενισχυμένη απειλή» για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επειδή οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται αυτό το μπαλόνι και από που ακριβώς περνάει».

Είπε ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία απειλή για την πολιτική αεροπορία, καθώς το αερόστατο πετούσε «αρκετά» πάνω από το υψόμετρο που χρησιμοποιούν οι εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.

Ο αμυντικός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ είχαν θέσει το ζήτημα στους Κινέζους αξιωματούχους στην πρεσβεία τους στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.

Συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο Άμυνας

Ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του στρατηγού Μαρκ Μίλει, προέδρου του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, συναντήθηκαν την Τετάρτη για να αξιολογήσουν την απειλή.

Ωστόσο, συνέστησαν να μην γίνει κάποια ενέργεια κατά του μπαλονιού, λόγω του κινδύνου από την πτώση των συντριμμιών για τους ανθρώπους στο έδαφος.

Η Μοντάνα, μια αραιοκατοικημένη πολιτεία, φιλοξενεί ένα από τα τρία πεδία πυρηνικών πυραύλων στη χώρα, στην αεροπορική βάση Malmstrom, και αξιωματούχοι είπαν ότι το προφανές κατασκοπευτικό σκάφος πετούσε πάνω από απόρρητες τοποθεσίες για συλλογή πληροφοριών.

Η Κίνα ελέγχει τις πληροφορίες

Οι αρχές της Κίνας επεσήμαναν σήμερα ότι «ελέγχουν» τις αμερικανικές πληροφορίες και ζήτησαν «να μην μεγαλοποιούνται τα πράγματα».

«Διεξάγεται έλεγχος», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα γεγονότα, οι εικασίες και οι υπερβολές δεν βοηθούν στη σωστή επίλυση του ζητήματος», πρόσθεσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν το συμβάν με ηρεμία και σύνεση», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ