ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Λούλα κατηγορεί τον Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος

Βραζιλία: Ο Λούλα κατηγορεί τον Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
Για απόπειρα πραξικοπήματος κατηγορεί τον Μπολσονάρου ο πρόεδρος της Βραζιλίας AP/ Eraldo Peres

Βέβαιος για το ότι Ζαΐχ Μπολσονάρου ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης στις έδρες της εθνικής αντιπροσωπείας και της προεδρίας στις 8 Ιανουαρίου  δήλωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εκτιμώντας ότι σκοπός του ήταν να κάνει «πραξικόπημα».

«Σήμερα, το λέω συνειδητά, δυνατά και καθαρά: αυτός ο πολίτης προετοίμασε πραξικόπημα», δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο RedeTV!.

Την 8η Ιανουαρίου, χιλιάδες οπαδοί του κ. Μπολσονάρου, εξοργισμένοι μετά τη νίκη του κεντροαριστερού Λούλα επί του ακροδεξιού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2022, εισέβαλαν βίαια, προέβησαν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στο προεδρικό μέγαρο, στην έδρα του Κογκρέσου και σε αυτή του Ανώτατου Δικαστηρίου, κτίρια που βρίσκονται σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Μπολσονάρου συμμετείχε ενεργά σε όλο αυτό, ήθελε ακόμα και να συμμετάσχει», απάντησε ο Λούλα ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο ρόλο του προκατόχου του στα επεισόδια.

«Ήθελαν να προκαλέσουν χάος την 1η Ιανουαρίου, αλλά συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούσαν να το κάνουν διότι υπήρχαν πάρα πολλοί αστυνομικοί και πάρα πολύς κόσμος στους δρόμους», πρόσθεσε ο Λούλα.

Οι δηλώσεις του έγιναν την ίδια ημέρα με αυτές του γερουσιαστή Μάρκους ντου Βαλ, που αποκάλυψε πως συμμετείχε σε συνάντηση με τον πρώην πρόεδρο στην οποία το θέμα συζήτησης ήταν το πώς θα εμποδιζόταν ο Λούλα να αναλάβει την εξουσία.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου υπέβαλε αίτηση να παραταθεί η βίζα του για έξι μήνες ώστε να παραμείνει στις ΗΠΑ. Έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως είχε οποιαδήποτε σχέση με τα επεισόδια της 8ης Ιανουαρίου.

Ο 77χρονος Λούλα κέρδισε οριακά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών (50,9% έναντι 49,1%).

«Νικήσαμε τον Μπολσονάρου, αλλά μένει ακόμα να νικήσουμε τον μπολσοναρισμό», είπε ο νυν πρόεδρος στη συνέντευξή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ