ΚΟΣΜΟΣ

Μιανμάρ: Επιβολή στρατιωτικού νόμου σε περισσότερες επαρχίες - Συνεχίζεται η αντίσταση των ανταρτών

Μιανμάρ: Επιβολή στρατιωτικού νόμου σε περισσότερες επαρχίες - Συνεχίζεται η αντίσταση των ανταρτών
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι AP Photo/Sakchai Lalit

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Μιανμάρ, την ώρα που η χούντα που βρίσκεται στην εξουσία, επέκτεινε τον στρατιωτικό νόμο σε ολόκληρες επαρχίες, την ώρα που ο στρατός είναι αντιμέτωπος με την αντίσταση ανταρτών.

Ήδη την Τετάρτη (1/2), αποφασίστηκε παράταση έξι μηνών της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, και επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε 37 περιφέρειες οκτώ κρατιδίων και επαρχιών.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι. Η καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων που ακολούθησαν προκάλεσε το ξέσπασμα ή την αναζωπύρωση συγκρούσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η πιο πρόσφατη ανακοίνωση καταδεικνύει ότι η χούντα αναζητεί νέους τρόπους για να εξαλείψει την αντίσταση στις περιοχές όπου είναι ενεργοί αντάρτες που μάχονται κατά του πραξικοπήματος.

Η επέκταση του στρατιωτικού νόμου έχει στόχο «να καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις δραστηριότητες για την εγγύηση της ασφάλειας, του κράτους δικαίου, της ειρήνης και της τοπικής ηρεμίας», αναφέρει η κρατική εφημερίδα Global New Light of Myanmar.

Βάσει του στρατιωτικού νόμου, τα στρατοδικεία θα εξετάζουν τις ποινικές υποθέσεις, από την εσχάτη προδοσία ως την απαγόρευση «διασποράς ψευδών ειδήσεων», μια κατηγορία την οποία ο στρατός χρησιμοποιεί για να φυλακίζει δεκάδες δημοσιογράφους.

Όσοι καταδικάζονται από στρατοδικεία δεν έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, με εξαίρεση όσους καταδικαστούν σε θάνατο, με την εκτέλεση της ποινής αυτής να πρέπει να εγκρίνεται από τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, εξηγεί η εφημερίδα.

Στις περιφέρειες στις οποίες επεκτάθηκε ο στρατιωτικός νόμος ο στρατός της Μιανμάρ βρίσκεται συχνά αντιμέτωπος με «τις δυνάμεις άμυνας του λαού», που μάχονται κατά της χούντας, αλλά και με παραστρατιωτικές οργανώσεις εθνοτικών ομάδων.

Στρατιωτικός νόμος ισχύει ήδη σε περιοχές της Γιανγκόν και της Μάνταλεϊ, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Μιανμάρ.

Χθες Πέμπτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την παράταση κατά έξι μήνες της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθυστερώντας ντε φάκτο τη διεξαγωγή εκλογών τις οποίες η χούντα έχει δεσμευθεί να πραγματοποιήσει ως τον Αύγουστο.

Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των περιφερειών της χώρας δεν βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο του στρατού.

Περισσότεροι από 2.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή του στρατού μετά το πραξικόπημα και περισσότεροι από 18.000 έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με τοπική οργάνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ