ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: «Ja» στην εξαγωγή Leopard 1 στην Ουκρανία

Βερολίνο: «Ja» στην εξαγωγή Leopard 1 στην Ουκρανία
«Πράσινο φως» στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία άναψε σήμερα το Βερολίνο Carsten Koall/dpa via AP

«Πράσινο φως» στην εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard 1 προς την Ουκρανία άναψε σήμερα το Βερολίνο, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξέδωσε άδεια εξαγωγής για άρματα μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία», δήλωσε ο Χέμπεστραϊτ, επισημαίνοντας ότι τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία.

Λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των αρμάτων και τον χρόνο παράδοσής τους στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, θα δοθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», ανέφερε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, οι εταιρίες Rheinmetall και Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) προτίθενται να επισκευάσουν δεκάδες άρματα Leopard 1, προκειμένου να παραδοθούν στην Ουκρανία.

Η πρώτη ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να παραδώσει συνολικά 139 άρματα μάχης Leopard 1 και 2, εκ των οποίων τα 22 Leopard 2 εντός του έτους, από το δικό της απόθεμα.

Προβλήματα ωστόσο διαπιστώνονται στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πυρομαχικών, των 105 χιλιοστών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας, η οποία έχει προμηθευτεί 250 Leopard από τη Γερμανία, μέχρι τώρα έχει αρνηθεί να παραδώσει τα αντίστοιχα πυρομαχικά, όπως και στην περίπτωση των αρμάτων Gepard.

Την περασμένη εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή 14 αρμάτων μάχης Leopard 2.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ