ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

Πέθανε ο σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne
Ο θάνατος του διάσημου σχεδιαστή μόδας επιβεβαιώθηκε από εκπρόσωπο του ισπανικού ομίλου Puig, ο οποίος ελέγχει την ετικέτα Paco Rabanne AP Photo / Bernard Ferret

Ο Paco Rabanne, ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής μόδας γνωστός για τις δημιουργίες του στην δεκαετία του 1960, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο Portsall της Γαλλίας.

Ο θάνατος του επιβεβαιώθηκε από έναν εκπρόσωπο του ισπανικού ομίλου Puig, ο οποίος ελέγχει την ετικέτα Paco Rabanne από την οποία αποχώρησε πριν από δύο δεκαετίες.

Τα σχέδια μόδας όπως και τα αρώματα με την υπογραφή του σημείωσαν τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως.

Ο Paco Rabanne (πλήρες όνομα, Francisco "Paco" Rabanedacuervo) γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία.

Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Ραμπάν από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και «κοριτσίστικες» προτιμήσεις, ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα, ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ