ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η πρώην σύζυγος Πούτιν κινδυνεύει με πτώχευση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Ρωσία: Η πρώην σύζυγος Πούτιν κινδυνεύει με πτώχευση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Αν και το ζεύγος Οτσερέτνι (σ.σ. η πρώην του Πούτιν με τον νέο σύζυγό της) δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε., αυτό μπορεί να αλλάξει άμεσα AP Photo/RIA-Novosti, Alexei Nikolsky, Government Press Service

Ήταν για... μια ζωή η σιδηρά κυρία πίσω από τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Επί 30 χρόνια στάθηκε «βράχος» στο πλευρό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όταν όμως ο σύζυγός της και πρόεδρος της Ρωσίας ξεμυαλίστηκε με τη Χρυσή Ολυμπιονίκη της Ρυθμικής Γυμναστικής, Αλίνα Καμπάεβα, κατάλαβε ότι έπρεπε να συνεχίσει τη ζωή της χωρίς εκείνον. Η Λιουντμίλα Οτσερέτναγια, σήμερα κινδυνεύει να βρεθεί «χρεοκοπημένη» λόγω των κυρώσεων που υφίσταται η Ρωσία από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ίδια απέκτησε δύο κόρες με τον Πούτιν, άρπαξε τη ζωή από τα μαλλιά, έκανε μεγάλη περιουσία στο real estate κι έβαλε για δεύτερη φορά βέρα στο δεξί με τον επιχειρηματία Αρτούρ Οτσερέτνι. Ωστόσο το «φάντασμα» του Πούτιν, την κυνηγάει ακόμα καθώς όπως αναφέρει το Politico, ως πρώην του, κινδυνεύει με κυρώσεις λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο δεύτερος σύζυγός της «χάρισε» στην Λιουντμίλα πανάκριβα ακίνητα και πολυτελή διαμερίσματα που είναι όμως στο όνομά του. Περίπου 20 λεπτά από την παραλία της Μαρμπέγια, μιας πανέμορφης πόλης στην ισπανική Κόστα ντελ Σολ, που είναι γεμάτη διασημότητες, η πρώην του Πούτιν έχει ένα διαμέρισμα αξίας 1,1 εκατ. ευρώ (αυτή ήταν η τιμή της αγοράς του το 2014 και οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί).

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το διαμέρισμα ανήκει στον δεύτερο σύζυγό της, το οποίο μάλιστα πωλείται για όσους ενδιαφέρονται. Ο Βλαντίμιρ, που υποστηρίζει ότι είναι συνεργάτης του Αρτούρ Οτσερέτνι, ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει για μια συμφωνία αν κάποιος ενδιαφερόταν να το αγοράσει, εξηγεί στη δημοσιογράφο του Politico που υπογράφει το εκτενές ρεπορτάζ.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο διαμέρισμα. Είναι απολύτως καινούριο», λέει χαρακτηριστικά ενώ δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι είναι τυχερός καθώς, εδώ και εβδομάδες, ερευνά τα ευρωπαϊκά πολυτελή ακίνητα που η Λιουντμίλα και ο νυν σύζυγός της έχουν αποκτήσει.

Μετά το διαζύγιό της με τον Πούτιν, η Λιουντμίλα έμεινε μόνη για ένα διάστημα και το 2015 αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με τον Αρτούρ Οτσερέτνι, έναν λάτρη του τριάθλου «Ironman», που είναι μάλιστα και 20 χρόνια νεότερός της.

Ο γάμος τους κρατήθηκε κρυφός και αποκαλύφθηκε, αφού η Λιουντμίλα άλλαξε το επώνυμό της. Αν και το ζεύγος Οτσερέτνι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε., αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς το Λονδίνο έχει ήδη θέσει την πρώην του Πούτιν και τις δύο κόρες τους υπό τις δυτικές κυρώσεις.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Politico, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες αλλάξουν γνώμη, το πολυτελές διαμέρισμα και τα υπόλοιπα περιουσιακά τους στοιχεία στο ευρωπαϊκό έδαφος κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός της κυριότητάς τους.

Για την δημοσιογράφο του Politico, που δεν κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με το ζεύγος Οτσερέτνι, το ταξίδι της στην Ισπανία την προβλημάτισε πώς μπορεί ξαφνικά η πρώην του Πούτιν να βρεθεί στη μέγγενη των δυτικών κυρώσεων, καθώς η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα τεράστια ποσά των συχνά παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων που εισέρρεαν σχεδόν ανεξέλεγκτα πριν ο πόλεμος ανατρέψει την θερμή σχέση μεταξύ του ρωσικού χρήματος και ορισμένων εκ των πιο πολυτελών ευρωπαϊκών προορισμών. Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί κανείς πολύ πιο κοντά στον Ρώσο πρόεδρο από τους Οτσερέτνι.

Ο γάμος και και το «γυαλί που έσπασε» με τον Πούτιν

Η Λιουντμίλα παντρεύτηκε τον Πούτιν το 1983, κατά τη διάρκεια της ανόδου του από την αφάνεια στο πιο ισχυρό πρόσωπο του Κρεμλίνου. Ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου όταν ο ίδιος ήταν ένας απλός αξιωματικός της KGB στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) και η Λιουντμίλα αεροσυνοδός της Aeroflot. Τον ακολούθησε στη Δρέσδη, στην Ανατολική Γερμανία, όπου είχε αναλάβει εκεί το ρόλο του πράκτορα.

Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το ζευγάρι και οι δύο κόρες τους επέστρεψαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Πούτιν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως υπάλληλος στο γραφείο του δημάρχου.

Ως σύζυγος πολιτικού, η Λιουντμίλα, κράτησε σχετικά χαμηλό προφίλ. Ακολούθησε τη δική της καριέρα μέχρι την εκλογή του Πούτιν ως πρωθυπουργού και στη συνέχεια βοήθησε στη δημιουργία και λειτουργία ενός κέντρου αφιερωμένου στην προώθηση της ρωσικής γλώσσας.

«Είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς, αλλά εκείνη την εποχή, έμοιαζαν και οι δύο αρκετά επαρχιώτες, αρκετά αβέβαιοι για το πώς να συμπεριφερθούν», δήλωσε η Νίνα Χρουστσέβα, καθηγήτρια διεθνών σχέσεων στο New School της Νέας Υόρκης και δισέγγονη του πρώην σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ.

«Το ντύσιμό της θυμάμαι ότι ήταν λίγο ντεμοντέ, ωστόσο προσέλαβε τον καλύτερο Ρώσο σχεδιαστή ρούχων», δήλωσε.

Με την ταχύτατη επαγγελματική ανέλιξη του Πούτιν, φούντωναν τα σενάρια για «τρίτα πρόσωπα» στη ζωή του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Ολυμπιονίκη της Ρυθμικής Γυμναστικής, Αλίνας Καμπάεβα. Τότε η Λιουντμίλα άρχισε σιγά - σιγά να γίνεται αόρατη.

Το 2013, το ζευγάρι σταμάτησε για να απευθυνθεί σε τηλεοπτικό συνεργείο καθώς αποχωρούσε από μια παράσταση μπαλέτου στο Κρεμλίνο ανακοινώνοντας ότι ο γάμος τους είχε τελειώσει, αφήνοντας εμβρόντητους τους δημοσιογράφους.

Ο γάμος τους μπορεί να έριξε τίτλους τέλους, ωστόσο, η οικονομική τους σχέση συνεχίστηκε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πούτιν το 2014 αν σκοπεύει να ξαναπαντρευτεί, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε αστειευόμενος: «Πρέπει πρώτα να παντρέψω την πρώην σύζυγό μου Λιουντμίλα και μετά θα σκεφτώ τον εαυτό μου».

Η πρώην του Πούτιν είχε ήδη αμύθητη περιουσία

Το διαμέρισμα που προσφέρθηκε στη δημοσιογράφο του Politico να επισκεφθεί στη Μαρμπέγια είναι ένα από τα δύο στην πόλη που απέκτησε ο δεύτερος σύζυγός της, Οτσερέτνι λίγο πριν από το γάμο.

Το 2011 αγόρασε το πρώτο του διαμέρισμα έναντι 800.000 ευρώ και το δεύτερο το 2014 έναντι τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Τα διαμερίσματα παραμένουν στην ιδιοκτησία του, όπως προκύπτει από τα ληξιαρχικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Politico», γράφει η δημοσιογράφος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η Μαρμπέγια έχει γίνει πόλος έλξης για τα ρωσικά χρήματα, σύμφωνα με τον Χαβιέρ ντε Λουίς, εμπειρογνώμονα σε θέματα ακινήτων από τους «Οικολόγους σε Δράση».

Περίπου 3.000 Ρώσοι διαμένουν επισήμως στην Μαρμπέγια, είπε, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι σαφώς μεγαλύτερος.

«Πολλοί Ρώσοι τοποθετούν τα χρήματά τους σε ακίνητα ως επένδυση. Αγοράζουν, πωλούν, είναι μια πηγή εισοδήματος γι’ αυτούς», δήλωσε ο Ντε Λουίς.

Για όσους επιθυμούν να αποκρύψουν την πηγή των παράνομα αποκτηθέντων κεφαλαίων, η αγορά ακινήτων προσφέρει πολλές ευκαιρίες για να τα ξεπλύνουν. «Το ξέπλυμα χρήματος είναι το λάδι που τροφοδοτεί τη λειτουργία της μηχανής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κατά συνέπεια, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι Οτσερέτνι έχουν κάθε λόγο να επιθυμούν την πώληση της ακίνητης περιουσίας τους στη Μαρμπέγια: «Αν τους επιβληθούν κυρώσεις από τις Βρυξέλλες, κινδυνεύουν να χάσουν το πολυτελές διαμέρισμα και τα χρήματα που θα τους επέφερε η πώλησή του», προσθέτει το δημοσίευμα του Politico.

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες πρόσωπα, που πιστεύεται πως είχαν σχέση με τον πόλεμο, με τη χρηματοδότηση της εισβολής ή έκαναν προπαγάνδα. Ωστόσο, παραμένει θολό το τοπίο για το ποιος θα πρέπει να μπει στη «μαύρη λίστα».

Έως τον Σεπτέμβριο, μόνο 639 Ρώσοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με κυρώσεις και από τα τρία όργανα. Ανάμεσά τους οι δύο κόρες του Πούτιν, η φερόμενη ως επίσημη ερωμένη του Ρώσου προέδρου, Αλίνα Καμπάεβα. Προς το παρόν, έχουν ξεφεύγει η πρώην σύζυγος του και ο νυν σύζυγός της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο της έχει επιβάλει κυρώσεις, σε μία προσπάθεια «να χτυπήσει το οικονομικό δίκτυο του Πούτιν, σφίγγοντας τον στενό του κύκλο», ωστόσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αφήσει το ζευγάρι εκτός λίστας.

Οι διαφωνίες περί των κυρώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο οφείλεται στους στόχους που θέτει η κάθε μία.

Για να τιμωρηθεί ένα άτομο από την ΕΕ, το όνομά του πρέπει να προταθεί από μια εθνική κυβέρνηση και στη συνέχεια να δώσει την συγκατάθεσή της κάθε χώρα της ΕΕ. Αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στο Politico ότι δεν γνώριζαν αν κάποια χώρα είχε προτείνει την επιβολή κυρώσεων στο ζεύγος Οτσερέτνι. Αυτό όμως δεν σημαίνει, όμως, πως δεν θα αποτελέσουν στόχο στο μέλλον.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία ότι οι Οτσερέτνι απέκτησαν παράνομα τα χρήματά τους και την περιουσία τους, η αξία των ακινήτων τους φαίνεται να ξεπερνά τα κεφάλαια από τις δηλωμένες πηγές εισοδήματός του.

Ήδη, ομάδες όπως το «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» και η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητούν να προστεθεί το ζευγάρι στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κυρία Οτσερέτνι θα υποβληθεί σε κυρώσεις», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος της Ουκρανίας.

Η επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, Μαρία Πεβτσίκχ, ενστερνίζεται αυτήν την άποψη.

«Φυσικά, νομίζω ότι πρέπει να της επιβληθούν κυρώσεις. Η πρώην σύζυγος του Πούτιν, η γυναίκα με την οποία πέρασε χρόνια μαζί της δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση για αυτό».

Στη συνέχεια του εκτενούς ρεπορτάζ της, η Κισέφκσι επισημαίνει ότι οι Οτσερέτνι ανησυχούν για το αν θα επεκταθούν οι κυρώσεις πέρα από αυτές που έχει επιβάλει η Βρετανία.

Αποκαλύπτει επίσης ότι, μετά την έναρξη του πολέμου στο θέρετρο Μπιαρίτς στη Γαλλία, η αλλαγή της στάσης απέναντι στο ρωσικό χρήμα φαινόταν στο ίδιο το ακίνητο του συζύγου της Λιουντμίλα Οτσερέτναγια.

Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, κάποιος ψέκασε με σπρέι τους ασβεστωμένους τοίχους του οικοπέδου, γράφοντας το σύνθημα «F... POUTINE» και «SLAVA UKRAINA» («Δόξα στην Ουκρανία») σε έντονο μπλε και κίτρινο χρώμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ