ΚΟΣΜΟΣ

Η επίσκεψη Φον ντερ Λάϊεν στο Κίεβο δεν έφερε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη

Η επίσκεψη Φον ντερ Λάϊεν στο Κίεβο δεν έφερε την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη
Η λέξη «πρόοδος» δεν υπάρχει πουθενά στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης που έγινε μακριά από τους τηλεοπτικούς φακούς και τους δημοσιογράφους AP Photo/Efrem Lukatsky

Η χθεσινή επίσκεψη ανώτατων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κίεβο είναι σαφές πως δεν είχε απλά συμβολικό χαρακτήρα. Εκτός από την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων και σημαιών από τις δύο πλευρές, τις ευχαριστίες Ζελένσκι για την διαρκή και σταθερή στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία η χθεσινή ημέρα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα στον βασικό στόχο της χώρας που είναι η ένταξη στην Ένωση των 27 το ταχύτερο δυνατό.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Times της Νέας Υόρκης σημειώνουν πως παρά τις προθέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για ένα κείμενο με σαφή δέσμευση προς την Ουκρανία πως οι ενταξιακές διαδικασίες προχωρούν ταχύτατα, υπήρξαν τουλάχιστον τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη στην αποστολή που εξέφρασαν έντονες ενστάσεις ακόμη και για το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η λέξη «πρόοδος» δεν υπάρχει πουθενά στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης που έγινε μακριά από τους τηλεοπτικούς φακούς και τους δημοσιογράφους και τελικώς «πέρασε» η γραμμή που ήθελε η συντηρητικότερη πτέρυγα της αποστολής «λίγες υποσχέσεις, περισσότερα έργα».

Η Ουκρανία που έχει επίσημα υποβάλλει αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον περασμένο Ιούνιο έχει όντως κάνει σημαντικά βήματα σε τομείς όπως οι θεσμοί, η Δημοκρατία και η διαφάνεια αλλά σε καμία περίπτωση δεν πληρεί τα κριτήρια που θα την κάνουν επίσημα το 28 μέλος.

Οι εντάσεις σύμφωνα με το δημοσίευμα των NYT δεν ήταν πάντως στοχευμένες μόνο στην παρούσα κατάσταση στην χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι «φωνές» στις Βρυξέλλες που σημειώνουν πως η ένταξη μίας χώρας όπως η Ουκρανία των 40 εκατομμυρίων κατοίκων στην Ένωση θα δημιουργήσει αναταράξεις στο εσωτερικό.

Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση της διαλυμένης από τον πόλεμο χώρας δεν θα είναι εύκολο να βρεθούν καθώς η ΕΕ παραμένει μία ένωση στην οποία τα κράτη μέλη πρέπει να παίρνουν «οκ» για τις κοινές δαπάνες από τα επιμέρους κοινοβούλια.

Η Ουκρανία όταν και εφόσον επίσης μπει στην Ένωση θα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη χώρα μέλος σε πληθυσμό πίσω μόνο από τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία και αυτό δημιουργεί και συγκεκριμένες απαιτήσεις από την πλευρά του Κιέβου σε μία Ένωση που οι μεγάλοι είναι μεγάλοι παντού.

Για ακόμη μία φορά πάντως έκανε την εμφάνισή του το φαινόμενο της «πολυφωνίας» (σύμφωνα με όρους Βρυξελλών) – ασυνεννοησίας (για τους επικριτές της ΕΕ) σε ανώτατο μάλιστα επίπεδο. Είναι βέβαιο πως ούτε και η χθεσινή επίσκεψη σε ανώτατο επίπεδο δεν έφερε το Κίεβο πιο κοντά στην Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ