ΚΟΣΜΟΣ

Όλαφ Σολτς στη Bild: Ο Πούτιν δεν απείλησε ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία

Όλαφ Σολτς στη Bild: Ο Πούτιν δεν απείλησε ούτε εμένα ούτε τη Γερμανία
«Κατέστησα πολύ σαφές στον Πούτιν ότι μόνο η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σολτς (AP Photo/Matias Delacroix)

Ουδέποτε απειλήθηκε από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του  στην κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sonntag.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σολτς είπε ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, «δεν διατύπωσε καμιά απειλή εναντίον μου ούτε εναντίον της Γερμανίας».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας στο BBC για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε πως ο ρώσος ηγέτης τον απείλησε με πυραυλικό πλήγμα που θα «έπαιρνε μόλις ένα λεπτό». Το Κρεμλίνο δήλωσε πως ο Τζόνσον ψεύδεται.

Ο Σολτς δήλωσε πως από τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν κατέστη σαφές πως έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Κατέστησα πολύ σαφές στον Πούτιν ότι μόνο η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο», δήλωσε ο Σολτς.

«Η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της χωρίς λόγο, για να θέσει υπό τον έλεγχό της τμήματα της Ουκρανίας ή ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε ο Σολτς.

Επειδή η άποψη της Γερμανίας είναι πως οι ενέργειες της Ρωσίας παραβίασαν το πλαίσιο ειρήνης της Ευρώπης, το Βερολίνο παρέχει στην Ουκρανία οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια, εξήγησε ο γερμανός καγκελάριος.

Υπάρχει μια συμφωνία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι τα όπλα που προμηθεύεται από τη Δύση πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στην ουκρανική και όχι στη ρωσική επικράτεια, δήλωσε ο Σολτς.

«Έχουμε συναίνεση πάνω σ' αυτό», πρόσθεσε.

Ο καγκελάριος απέρριψε επίσης ανησυχίες ότι η πρόσφατη απόφαση του Βερολίνου να προμηθεύσει την Ουκρανία με γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα μπορούσε να κάνει τη Γερμανία ενεργό μέρος στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

«Έχουμε ζυγίσει προσεκτικά κάθε αποστολή όπλων (στην Ουκρανία), τις έχουμε συντονίσει στενά με τους συμμάχους μας, πρώτα και κύρια με τις Ηνωμένες Πολιτέιες», δήλωσε ο Σολτς στην Bild. «Αυτή η κοινή προσέγγιση εμποδίζει μια κλιμάκωση του πολέμου», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ