ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Έρχεται η μεγαλύτερη απεργία υγειονομικών εδώ και 75 χρόνια

Βρετανία: Έρχεται η μεγαλύτερη απεργία υγειονομικών εδώ και 75 χρόνια
Η μεγαλύτερη απεργία υγειονομικών στη Βρετανία τα τελευταία 75 χρόνια Kin Cheung/AP

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας απεργεί αύριο μαζικά στην μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση στα χρόνια της Μεγάλης Βρετανίας από την ημέρα δημιουργίας του εδώ και 75 χρόνια.

Η Κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ εμφανίζεται ανυποχώρητη στα επίμονα αιτήματα νοσηλευτών και πληρωμάτων ασθενοφόρων για καλύτερους μισθούς, περισσότερες προσλήψεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας και από αύριο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα δεν θα εργαστούν.
Σημειώνεται πως το νοσηλευτικό προσωπικό της Βρετανίας βρίσκεται σε κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από το τέλος του 2022 αλλά αύριο τα συνδικάτα των νοσηλευτών και των εργαζόμενωνστα ασθενοφόρα έχουν λάβει κοινή απόφαση αποχής από τις εργασίες τους.

Οι κινητοποιήσεις τωνυγειονομικών είναι μόνο το πρώτο «κομμάτι» αντιδράσεων που έχει να αντιμετωπίσει ο Ρίσι Σούνακ καθώς υπολογίζεται πως περισσότεροι από 500.000 δημόσιοι λειτουργοί θα κατέβουν σε απεργία εντός Φεβρουαρίου, ζητώντας προσαρμογή των μισθών τους στον πληθωρισμό που εξακολουθεί να
ταλανίζει την οικονομία της χώρας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας (NHS) μετά από τρία χρόνια πανδημίας βγαίνει εξαιρετικά αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο με πολύ σημαντικές ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές όπως καταγγέλους νοσηελυτές αλλά και γιατροί. Υπό αυτό το πρίσμα περισσότεροι από 25.000 ασθενείς βρίσκονται σε μακρά λίστα αναμονής προκειμένου να κάνουν κάποιο χειρουργείο ή κάποιες εξετάσεις όπως αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες.
Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρίσι Σούνακ με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες στη Ντάουνιγκ Στριτ, ο Πρωθυπουργός της χώρας ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δοθούν αυξήσεις σε κανέναν δημόσιο υπάλληλο, ούτε και στους υγειονομικούς, καθώς η Κυβέρνησή του έχει πάρει την απόφαση να στηρίξει μεν το σύστημα υγείας, αλλά με τρόπο συνολικό και όχι μεμονωμένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ