ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα

«Κλείδωσε» η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα
REUTERS/Mike Blake

Κλείδωσε η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την καταμέτρηση των υπερεκλεκτόρων και των εκλεκτόρων του CNN και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στα 240 χρόνια ιστορίας των ΗΠΑ που ηγείται ενός κόμματος στην μάχη για τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το CNN, η ισχυρή παρουσία της στο Πουέρτο Ρίκο την Κυριακή και η πρόσθετη υποστήριξη από τους υπερεκλέκτορες τοποθετούν την Κλίντον στην κορυφή ως την de facto υποψήφια των Δημοκρατικών.

Η Κλίντον έχει εξασφαλίσει 1.812 αντιπροσώπους που θεωρείται βέβαιο πως θα την ψηφίσουν και 572 υπερεκλέκτορες για συνολικά 2.384 συνέδρους.

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ιστορικής, ιστορικής και δίχως προηγούμενο στιγμής, όμως έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε, έτσι δεν είναι;», είπε.

«Έχουμε έξι εκλογικές αναμετρήσεις αύριο και θα πολεμήσουμε σκληρά για κάθε μια από τις ψήφους, ειδικά εδώ στην Καλιφόρνια», είπε η Κλίντον κατά την διάρκεια ομιλίας της στην πολιτεία.

Έπειτα από τρεις δεκαετίες στο επίκεντρο της αμερικανικής πολιτικής ως ηγετική – και πολλές φορές αμφιλεγόμενη – φεμινιστική προσωπικότητα, η νίκη της Κλίντον την φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το αξίωμα που έχασε πριν από οκτώ χρόνια, όταν ηττήθηκε από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η πρώην πρώτη κυρία, γερουσιαστής από την Νέα Υόρκη και υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να ανακηρυχτεί η υποψήφια των Δημοκρατικών στο συνέδριο του κόμματος τον επόμενο μήνα και θα αντιμετωπίσει των υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, στην μάχη των γενικών εκλογών που προδιαγράφεται η σκληρότερη των τελευταίων ετών.

Η Κλίντον έχει υπογραμμίσει το επιχειρηματικό παρελθόν του Τραμπ, τον χαρακτήρα του και τις προσωπικές επιθέσεις στο πρόσωπό της ώστε να τον σκιαγραφήσει ως ακατάλληλο για την προεδρία. Ο Τραμπ από την άλλη επιχειρεί να παρουσιάσει την Κλίντον ως παθολογική ψεύτρα που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αν και η Κλίντον έχει ήδη τον Τραμπ στο στόχαστρό της, έχει δουλειά να κάνει και στο δικό της κόμμα αφού έχει υποσχεθεί να ενώσει τους Δημοκρατικούς μετά από μια εξουθενωτική μάχη απέναντι στον Γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς.

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος κατέρριψε την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για έναν μάλλον περιθωριακό υποψήφιο και πραγματοποίησε την δική σταυροφορία εναντίον του πολιτικού κατεστημένου που προσέλκυσε την προοδευτική βάση του κόμματος.

Ο Σάντερς πηγαίνει στις προκριματικές της τελευταίας Σούπερ Τρίτης της προεκλογικής εκστρατείας αυτή την εβδομάδα, υποσχόμενος να πολεμήσει μέχρι το συνέδριο του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι μαθηματικά βρίσκεται εκτός αγώνα.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πάνω στη βιασύνη τους να ανακηρύξουν υποψήφιο, αγνοούν τη σαφή δήλωση της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών ότι είναι λάθος η καταμέτρηση των ψήφων των υπερεκλεκτόρων πριν πραγματικά ψηφίσουν στο συνέδριο το καλοκαίρι», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας του Σάντερς, Μάικλ Μπιγκς, τη Δευτέρα.

«Η Κλίντον δεν έχει και δεν θα έχει τον απαιτούμενο αριθμό δεσμευμένων συνέδρων ώστε να εξασφαλίσει το χρίσμα. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους υπερεκλέκτορες που δεν ψηφίζουν μέχρι τις 25 Ιουλίου και μέχρι τότε μπορούν να αλλάξουν γνώμη.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ