ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ CNN GREECE ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία - Παπαδόπουλος: Μπορεί να διεγείρει άλλες δονήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Σεισμός Τουρκία - Παπαδόπουλος: Μπορεί να διεγείρει άλλες δονήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο
«Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα μεγάλα και πολύ δραστήρια ρήγματα σε όλο τον πλανήτη» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στο CNN Greece (AP Photo/Mahmut Bozarsan)

«Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα μεγάλα και πολύ δραστήρια ρήγματα σε όλο τον πλανήτη» είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, στο CNN Greece, για την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 άτομα.

«Ο σεισμός ήταν σφοδρότατος, μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, αλλά σε τουρκικό έδαφος. Ήδη δημοσιογραφικά αναφέρονται πολλές καταρρεύσεις κτηρίων, δυστυχώς, με πολλά θύματα», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι:

«Ο σεισμός αυτός είναι μια κλασσική περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ο οποίος έγινε κατά μήκος του γνωστού μεγάλου ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας, με μετακίνηση οριζόντιας ολίσθησης κατά μήκος του ρήγματος. Έχω τη γνώμη ότι αυτός είναι ένας σεισμός που έχει τις γεωφυσικές προϋποθέσεις να διεγείρει άλλους σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, γιατί είναι πολύ μεγάλος και επιφανειακός».

Ερωτηθείς για το αν οι σεισμολόγοι περίμεναν να γίνει ένας τόσο μεγάλος σεισμός σε εκείνη την περιοχή, απάντησε ότι:

«Το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι ένα από τα μεγάλα και πολύ δραστήρια ρήγματα σε όλο τον πλανήτη. Κατά συνέπεια με την γενική έννοια, ναι, αναμένουμε να γίνουν μεγάλοι σεισμοί σε εκείνη την περιοχή. Όχι ότι γνωρίζαμε ακριβώς την ημερομηνία αλλά είναι μια γνωστή περιοχή για μεγάλους σεισμούς λόγω της παρουσίασης αυτού του ρήγματος».

Δραματικός ο απολογισμός σε Τουρκία και Συρία

Ανεβαίνει συνεχώς ο δραματικός απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην περιοχή Γκαζιαντέπ, που άφησε πίσω της πάνω από 500 νεκρούς σε Τουρκία και Συρία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στην Τουρκία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 284 άνθρωποι ενώ άλλοι 2.323 τραυματίστηκαν ενώ στη γειτονική Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους 387 άνθρωποι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ