ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Δραματική η κατάσταση στη Συρία - Γέμισαν τα νοσοκομεία

Σεισμός Τουρκία: Δραματική η κατάσταση στη Συρία - Γέμισαν τα νοσοκομεία
Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος της δυτικής ακτής της χώρας από τη Λατάκια μέχρι την πρωτεύουσα Δαμασκό ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δραματική είναι η κατάσταση στη Συρία, μετά τον φονικό σεισμό ισχύος 7,8 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας την κεντρική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία. 

Συμφωνα με τον προκαταρκτικό απολογισμό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, οι νεκροί ανέρχονται σε 320 σε ολόκληρη τη Συρία.

Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος της δυτικής ακτής της χώρας από τη Λατάκια μέχρι την πρωτεύουσα Δαμασκό. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ προήδρευσε έκτακτης συνεδρίασης νωρίς το πρωί.

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «κινητοποιεί όλες τις μονάδες, σχηματισμούς και θεσμούς σε όλες τις επαρχίες για να παράσχουν άμεση και επείγουσα βοήθεια στους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό, να αναζητήσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια και να περιθάλψουν τους τραυματίας».

Η Συροαμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS) δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της στη Συρία «είναι κατακλυσμένα από ασθενείς που γεμίζουν τους διαδρόμους».

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για προμήθειες για τους τραυματίες και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση αρωγής.

«Πολλά νοσοκομεία είναι γεμάτα, αλλά ορισμένες κρίσιμες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου Al Dana χρειάστηκε να εκκενώσουν τους ασθενείς μετά από σοβαρές ζημιές από τον σεισμό. Ομοίως, το Μαιευτήριο Ιντλίμπ αναγκάστηκε να μεταφέρει όλα τα νεογνά σε ένα κοντινό νοσοκομείο».

Ο πρόεδρος της SAMS, Δρ. Αμτζάντ Ρας, είπε ότι η οργάνωση δέχεται θύματα και εργάζεται για να εγγυηθεί την ευημερία περισσότερων από 1.700 υπαλλήλων στη Συρία και 90 στο Γκαζιαντέπ της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, η Συριακή Πολιτική Άμυνα γνωστή και ως Λευκά Κράνη, κήρυξαν τη Δευτέρα τα βορειοδυτικά της χώρας ως «περιοχή καταστροφής» μετά τον ισχυρό σεισμό 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική Τουρκία, εκπέμποντας δονήσεις σε όλη την περιοχή.

Η οργάνωση είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια και δεκάδες έχουν χάσει τη ζωή τους, αλλά δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό.

«Καλούμε όλες τις τοπικές αρχές και τις πολιτικές δυνάμεις να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους και συνιστούμε σε όλες τις ανθρωπιστικές, υγειονομικές και οργανώσεις αρωγής που δραστηριοποιούνται στη Συρία να μοιράζονται την εργασία τους σύμφωνα με το σύστημα ισοτιμίας και τη γεωγραφική τους κατανομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των απαραίτητων αναγκών όσο το δυνατόν περισσότερο», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Λευκά Κράνη.

Μεγάλο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας, που συνορεύει με την Τουρκία, ελέγχεται από αντικυβερνητικές δυνάμεις εν μέσω ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου που ξεκίνησε το 2011.

Ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στη Συρία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνει μόνο άτομα που έχουν πληγεί από τον σεισμό σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ