ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. τόνους ετησίως τα απορρίμματα πλαστικών μιας χρήσης

Αυξήθηκαν κατά 6 εκατ. τόνους ετησίως τα απορρίμματα πλαστικών μιας χρήσης
Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι τόνους ετησίως από το 2019-2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας (AP Photo/Matilde Campodonico)

Η παραγωγή των πλαστικών μιας χρήσης που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια τόνους ετησίως από το 2019 έως το 2021 παρά τους αυστηρότερους κανονισμούς παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται «μικρή πρόοδος» από τους παραγωγούς όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της πρακτικής της ανακύκλωσης.

Τα πλαστικά μιας χρήσης έχουν αναδειχθεί σε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές απειλές παγκοσμίως με τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων θαμμένων σε χωματερές ή πεταμένων χωρίς καμία επεξεργασία σε ποτάμια και ωκεανούς.

Η διαδικασία βιομηχανοποίησης είναι επίσης μια σημαντική πηγή παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου.

Αλλά παρότι η αύξηση μειώθηκε πρόσφατα, η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης από «παρθένες» πηγές ορυκτών καυσίμων ούτε καν πλησ«στην καλύτερη περίπτωση μια οριακή δραστηριότητα», όπως αναφέρει το αυστραλιανό ίδρυμα Minderoo.

«Να είστε βέβαιοι ότι η κρίση με τα πλαστικά απορρίμματα θα επιδεινωθεί σημαντικά προτού δούμε μια απόλυτη μείωση χρόνο με τον χρόνο στην κατανάλωση παρθένων πλαστικών μιας χρήσης», αναφέρεται.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των εταιρειών παραγωγής πετροχημικών προϊόντων τα οποία παράγουν παρθένα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μιας χρήσης βρίσκεται η Exxon Mobil και ακολουθεί η κινεζική Sinopec.

Η Sinopec είναι επίσης πρώτη στη λίστα σε ό,τι αφορά την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων παραγωγής για την περίοδο 2019-2027, αναφέρεται στην έκθεση, με περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τόνους ετήσιας παραγωγής να έχουν προγραμματιστεί.

Η Exxon Mobil είναι δεύτερη με περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους. Η Exxon Mobil δεν ήταν σήμερα διαθέσιμη για να σχολιάσει, αλλά ούτε και η Sinopec.

Η Κίνα ηγείται της ραγδαίας παγκόσμιας ανάπτυξης στην ζήτηση πλαστικών την τελευταία 15ετία.

Τον περασμένο χρόνο η Κίνα ανακοίνωσε ότι έχει ένα «πενταετές σχέδιο» για την αντιμετώπιση της παραγωγής πλαστικών, το οποίο θα προβλέπει μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή και χρήση των πλαστικών μιας χρήσης και στην ολοκληρωτική απαγόρευση κάποιων προϊόντων.

Η ανάπτυξη την κινεζικής παραγωγής αναμένεται να επιβραδυνθεί, αλλά στη χώρα εξακολουθούν να υπάρχουν οι μισές από τις 20 εταιρείες που σχεδιάζουν να αυξήσουν την δυναμικότητα παρθένων πολυμερών μέχρι το 2027, είπε η Minderoo.

Περίπου 137 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών μιας χρήσης παρήχθησαν από ορυκτά καύσιμα το 2021 και αναμένεται αύξηση κατά 17 εκατομμύρια τόνους ακόμη ως το 2027, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ