ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία

Φόβοι για ακόμη μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία
Εικόνα από συνεργεία διάσωσης στη Συρία, στην πόλη Χάμα (AP Photo/Omar Sanadik)

Τα 7,8 Ρίχτερ που έσπειραν τρόμο και θάνατο σε Τουρκία και Συρία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά της περιοχής.

Οι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν με ακρίβεια λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κτιρίων που έχει πέσει και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που είναι κάτω από συντρίμμια, ξεπερνούν τους 1.300, με τα Τουρκικά μέσα να σημειώνουν πως ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει και τις 5.000.

Οι σεισμολόγοι στην Τουρκία υπογραμμίζουν πως η συγκεκριμένη σεισμική δόνηση, εξαιρετικά δυνατή, επιφανειακή και με μεγάλη διάρκεια είναι πολύ πιθανό να «πυροδοτήσει» και γειτονικά ρήγματα τα οποία μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό από αυτόν που σημειώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα Δευτέρα.

Το συγκεκριμένο εφιαλτικό σενάριο μάλιστα φαίνεται πως δεν αποκλείουν και ευρωπαίοι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν το σημείο όλες τις τελευταίες ώρες.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την Τρίτη τέτοιας έντασης σεισμική δόνηση στην συγκεκριμένη ζώνη τα τελευταία 57 χρόνια που σε «γεωλογικό» χρόνο είναι ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Ο μεγάλος φόβος των Τούρκων σεισμολόγων είναι μήπως η συγκεκριμένη δραστηριότητα «ξυπνήσει» το ρήγμα στα ανατολικά της Ανατολίας το οποίο έχει «σιγήσει» από το 1500 και η μελέτη του έχει δείξει πως μπορεί να δώσει ακόμη ισχυρότερες σεισμικές δονήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ