ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Πάνω από 2.300 νεκροί ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης

Σεισμός σε Τουρκία - Συρία: Πάνω από 2.300 νεκροί ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις διάσωσης
Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων AP Photo/Khalil Hamra

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το πρωί, και τη νέα ισχυρότατη δόνηση των 7,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή, όσο περνούν οι ώρες.

Οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, έπειτα από τη νεότερη επίσημη ενημέρωση από την Άγκυρα (σ.σ. περίπου στις 17:00 ώρα Ελλάδας) έφτασαν τους 2.300. Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία, 1.541 είναι οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία και 802 στη Συρία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επίσημη υπηρεσία υπηρεσιών διάσωσης της Τουρκίας, μέχρι αυτή την ώρα υπάρχουν τουλάχιστον 7.634 τραυματίες και 2.834 κτήρια έχουν καταστραφεί.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD), ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανέρχεται σε 1.541, μέχρι αυτή την στιγμή. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Συρία ανέρχεται στους 802.

Το SANA αναφέρει 430 νεκρούς σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση και η ομάδα «Λευκά Κράνη», επίσημα γνωστή ως Πολιτική Άμυνα της Συρίας, ανέφερε 390 θανάτους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτήρια έχουν υποστεί ζημιές.

Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων καθώς νέες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με πολλά οικοδομικά τετράγωνα σε 10 πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί από το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1933.

Το έργο των σωστικών συνεργείων το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή καθώς χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες.

Φόβοι για πολύ χειρότερους απολογισμούς

Ωστόσο, οι απολογισμοί και οι ανακοινώσεις υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να συνεχίσουν να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος πως έχουν καταρρεύσει πολυκατοικίες σε πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιάντεπ, η Σανλιούρφα, η Ντιγιάρμπακιρ. Σύμφωνα με το «CNN Turk», ο σεισμός ήταν ο δεύτερος ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην ιστορία της Τουρκίας.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο επιβαρυμένη λόγω της ισχυρής κακοκαιρίας που πλήττει τα κυριότερα αεροδρόμια στην Ντιγιάρμπακιρ και στη Μαλάτια. Οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται με αποτέλεσμα πολλοί διασωθέντες φορούν πιτζάμες μέσα στο κρύο.

«Ακούμε φωνές στα συντρίμμια. Θεωρούμε πως ως και 200 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια», δήλωσε μέλος σωστικού συνεργείου που επιχειρεί σε κατεστραμμένη πολυκατοικία στη Ντιγιάρμπακιρ μπροστά στις κάμερες του τουρκικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Μπροστά σε τόση καταστροφή κάτοικοι έχουν κινητοποιηθεί και προσπαθούν να απομακρύνουν συντρίμμια ακόμα και με γυμνά χέρια και κουβάδες. Νοτιότερα, πάντα κατά το NTV, η βυζαντινή ακρόπολη της Γκαζιάντεπ, που ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, εν μέρει κατέρρευσε.

Σωστικά συνεργεία και η πολιτική προστασία καθώς και Σύροι πυροσβέστες προσπαθούν να ανασύρουν επιζήσαντες από τα συντρίμμια, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέσω Twitter, Τούρκοι πολίτες μοιράζονται ονόματα και τοποθεσίες ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα χαλάσματα σε διάφορες πόλεις.

Πάνω από 50 μετασεισμοί

Ο δήμαρχος της πόλης των Αδάνων, ο Ζεϊντάν Καραλάρ, δήλωσε πως δύο πολυκατοικίες, μια 17ώροφη και μια 14ώροφη, έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το TRT, ενώ σύμφωνα με την AFAD έχουν καταγραφεί πάνω από 50 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον τούρκο αντιπρόεδρο Οκτάι, 13 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Αντιγιαμάν, ενώ έχουν καταρρεύσει κάπου εκατό κτήρια. Τουλάχιστον άλλοι 47 σκοτώθηκαν και ακόμη 600 τραυματίστηκαν στην Μαλάτια, κατά την AFAD. Στην Γκαζιάντεπ, γίνεται λόγος για 80 νεκρούς, 600 τραυματίες και 581 κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Αγωγοί αερίου που τροφοδοτούν την περιοχή τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτική ή για να εξακριβωθεί το εύρος των ζημιών που έχουν υποστεί στις επαρχίες Χατάι, Καχρανμαρμαράς και Γκαζιάντεπ.

Ο σεισμός και οι δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές ως τον Λίβανο, τη Συρία, το ιρακινό Κουρδιστάν και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο κύριος σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Ερντογάν: «Η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά»

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε σε επίσημη ενημέρωση ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος.

Ο Ερντογάν μίλησε για τον «...μεγαλύτερο σεισμό που έχει δει η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα» πως «Μέχρι στιγμής, 912 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 5.385 πολίτες έχουν τραυματιστεί. Στις επαρχίες μας όπου ο σεισμός προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι δραστηριότητες εντοπισμού και διάσωσης των πολιτών μας που παγιδεύτηκαν κάτω από τα κτήρια που κατέρρευσαν συνεχίζονται αδιάκοπα. Ο αριθμός των ανθρώπων που διασώθηκαν κάτω από τα ερείπια έφτασε τις 2.470.

Ο αριθμός των κτηρίων που κατέρρευσαν είναι 2.818. Η χώρα μας έχει επίσης αρχίσει να δημιουργεί επαφές για διεθνή βοήθεια. Εκτός από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έχουμε λάβει προσφορές βοήθειας από 45 χώρες. Τα άτομα και οι οργανώσεις που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να ενεργούν σε συντονισμό με την AFAD. Η βοήθεια πέραν αυτού οδηγεί σε χάος και η επίτευξη του στόχου καθίσταται δύσκολη. Σήμερα είναι η μέρα που 85 εκατομμύρια άνθρωποι θα γίνουν μια καρδιά και ένας καρπός».

Βοήθεια από 45 χώρες – C130 με μονάδα της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Συνολικά 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια για τις επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια. Έτοιμη να συνδράμει είναι και η Ελλάδα. Τη βαθιά θλίψη του εξέφρασε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στο Twitter, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα θα συνδράμει άμεσα. «Λυπούμαστε βαθύτατα για τις απώλειες ζωών και τις ζημιές μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία», ανέφερε και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως έγινε γνωστό καταβάλλονται προσπάθειες ώστε ίσως και εντός της ημέρας να αναχωρήσει από την Αθήνα C-130 με μονάδα της ΕΜΑΚ και με προσωπικό του ΕΚΑΒ με ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό. Στην αποστολή θα συμμετάσχει και ο επικεφαλής της αντισεισμικής προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποίησε ομάδες έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές από το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, μετά το αίτημά της Άγκυρας για ενεργοποίηση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αναπτύσσονται έτσι ομάδες έρευνας και διάσωσης από δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ