ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: «Επικρατεί χάος - Δεν υπάρχει συντονισμός»

Σεισμός στην Τουρκία - Λέκκας: «Επικρατεί χάος - Δεν υπάρχει συντονισμός»
«Δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός... Έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτήρια» λέει ο Ευθύμιος Λέκκας από την Τουρκία που βρέθηκε με την ελληνική αποστολή για να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό ατόμων από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ (AP Photo/Mustafa Karali)

«Δεν υπάρχει τίποτα, χαμηλές θερμοκρασίες, έντονη βροχόπτωση και ύπνος έξω στην ύπαιθρο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας από την Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας (6/02) ο ίδιος μαζί με την ελληνική αποστολή, μία ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ έφτασαν στην Τουρκία για να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο μετά τον χθεσινό σεισμό των 7,8 Ρίχτερστην περιοχή Γκαζιαντέπ κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός» λέει μεταξύ άλλων στο MEGA ο κ. Λέκκας. «Έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτήρια».

Ο ίδιος περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει χάος. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το που θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», πρόσθεσε.

Σκοπός της ελληνικής αποστολής είναι ο απεγκλωβισμός ατόμων μέσα από τα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν, με τον κ. Λέκκα να χαρακτηρίζει δύσκολη τη διάσωση λόγω των συνθηκών.

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.

Η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία για μία εβδομάδα κι αν χρειαστεί, θα παραμείνει περισσότερες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ