ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Δάκρυα και χαμόγελα μέσα στα χαλάσματα – Συγκλονιστικά βίντεο από διασώσεις

Σεισμός Τουρκία: Δάκρυα και χαμόγελα μέσα στα χαλάσματα – Συγκλονιστικά βίντεο από διασώσεις
Ο απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό αυξάνεται δραματικά, με τις τουρκικές Αρχές να ανακοινώνουν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι (AP Photo/Khalil Hamra)

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που φτάνουν από την Τουρκία, όπου τα σωστικά συνεργεία εργάζονται αδιάκοπα για τον εντοπισμό επιζώντων κάτω από τα χαλάσματα που άφησε πίσω του ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Ο απολογισμός των νεκρών από το φονικό σεισμό αυξάνεται δραματικά, με τις τουρκικές Αρχές να ανακοινώνουν πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι.

Συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας και τα 1.444 θύματα από τη Συρία, ο απολογισμός αγγίζει τις 4.825.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες ώρες, φτάνοντας ακόμη και τις 20.000 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, περί τους 7.800 ανθρώπους έχουν διασωθεί προσώρας στις 10 επαρχίες της Τουρκίας που επηρεάστηκαν από το σεισμό.

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Sabah, περίπου 13.000 διασώστες, πολλοί εκ των οποίων εθελοντές, ξεκίνησαν τις τελευταίες ώρες από την Κωνσταντινούπολη για να πάνε στις πληγείσες περιοχές.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δύναμης θα κατευθυνθεί προς τη Χατάι, μια επαρχία της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου υπάρχει τεράστια οργή για την έλλειψη διασωστών.

Ένας άνδρας από τη Χατάι, έκλαιγε όπως περιέγραφε στο Reuters τη δραματική αναμονή για τα σωστικά συνεργεία.

«Κάνουν θόρυβο αλλά δεν έρχεται κανένας» λέει ο Ντενίζ.

Και συνεχίζει:

«Είμαστε συντετριμμένοι. Θεέ μου, φωνάζουν. Μας λένε, “σώστε μας, αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε… Δεν έχει έρθει κανένας από το πρωί».

Συγκλονιστικά είναι τα πλάνα από τη διάσωση μιας γυναίκας από τα συντρίμμια πολυκατοικίας στην Σανλιούρφα, 22 ώρες μετά από την πρώτη δόνηση.

Ένας άνθρωπος διασώθηκε από τα συντρίμμια μιας εξαώροφης πολυκατοικίας που έπεσε σαν χάρτινος πύργος, επίσης στην Σανλιούρφα.

Ο άντρας πέρασε 18 ώρες κάτω από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες από τις 10 πληγείσες επαρχίες της Τουρκίας είναι αποκαρδιωτικές: κόσμος κλαίει πάνω από τα χαλάσματα περιμένοντας νέα των δικών τους ανθρώπων ή αναμένοντας βοήθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ