ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικό Ναυτικό: Συντρίμμια από το κινεζικό μπαλόνι και οι συνομιλίες πιλότων

Αμερικανικό Ναυτικό: Συντρίμμια από το κινεζικό μπαλόνι και οι συνομιλίες πιλότων
Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) έκαναν έρευνες για αρκετά 24ωρα μέχρι να εντοπίσουν και να ανακτήσουν κομμάτια του μπαλονιού U.S. Navy

Η αμερικανική Βόρεια Διοίκηση (NORCOM) έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες επίσημες εικόνες της από την προσπάθεια ανάκτησης συντριμμιών από το κατεδαφισμένο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι, την περασμένη Δευτέρα.

Σκάφη του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής βγήκαν στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας το Σάββατο, αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι. Δύτες και μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα (UUV) έκαναν έρευνες για αρκετά 24ωρα μέχρι να εντοπίσουν και να ανακτήσουν κομμάτια του μπαλονιού, το οποίο στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ζύγιζε χιλιάδες λίβρες.

U.S. Navy

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αποκτήσει σημαντικές πληροφορίες από το σκάφος, στο οποίο επιτράπηκε να διασχίσει ολόκληρη την ηπειρωτική χώρα την περασμένη εβδομάδα.

Μόλις ανακτηθούν και τα υπόλοιπο συντρίμμια, θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις του FBI στο Quantico για ανάλυση. Η NORCOM δημοσίευσε επίσης εικόνες του μαχητικού αεροσκάφους F-22 που απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Langley στη Βιρτζίνια για να καταρρίψει το αερόστατο το περασμένο Σάββατο.

Ο Μπάιντεν λέγεται ότι διέταξε την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού την Τετάρτη, όμως ο στρατός συνέστησε να μην πραγματοποιηθεί αυτό για λόγους ασφαλείας έως ότου το αερόστατο βρεθεί πάνω από το νερό.

Μάλιστα, ο αρχηγός του NORAD, στρατηγός Γκλεν Βαν Χερκ, μίλησε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα και κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί οι ΗΠΑ δεν κατέρριψαν το κινεζικό κατασκοπευτικό όσο διέσχιζε τις Αλεούτιες Νήσους της Αλάσκας νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο Βαν Χερκ επιβεβαίωσε ότι η NORAD είχε εντοπίσει το μπαλόνι πριν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Αλάσκας, αλλά είπε ότι «δεν μπορούσε» να λάβει άμεσα μέτρα επειδή το μπαλόνι δεν αποτελούσε άμεση απειλή.

Στη συνέχεια, οι δημοσιογράφοι πίεσαν τον Βαν Χερκ σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ ήταν τόσο σίγουροι ότι είχαν περιορίσει την ικανότητα του κινεζικού σκάφους να συλλέγει πληροφορίες καθώς διέσχιζε τις ηπειρωτικές περιοχές. Ο ίδιος λέει ότι ο στρατός έλαβε προφυλάξεις για να καλύψει όλες τις ευαίσθητες περιοχές στις οποίες πέταξε το σκάφος, αλλά αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στο Καπιτώλιο κατακρίνουν τον χειρισμό του περιστατικού από τον Μπάιντεν και απαιτούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να συγκέντρωσε το κινεζικό σκάφος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Οι συνομιλίες των πιλότων

Σύμφωνα με το Thedrive.com από την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού, με τις συνομιλίες των πιλότων των αμερικανικών μαχητικών που πήραν μέρος όπως και του κέντρου διοίκησης που τους κατεύθυνε. Οι συνομιλίες καταγράφηκαν από έναν ιδιώτη ραδιοερασιτέχνη στη Νότια Καρολίνα, ο οποίος συχνά παρακολουθεί τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνιών.

Στο βίντεο του YouTube ακούγονται οι πιλότοι των δύο F-22 με κωδικούς Frank 1 και 2 που είχαν αναλάβει την κατάρριψη (αν αποτύγχανε ο Frank 1 θα συνέχιζε ο 2), των δύο F-15C (κωδικοί Eagle 1 και 2) που υποστήριζαν την αποστολή μεταφέροντας ατρακτίδια Sniper για παρακολούθηση του μπαλονιού, ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-8A Poseidon (κωδικός Tiger 9) και με κωδικό Huntress, το κέντρο διοίκησης αεράμυνας της Αμερικανικής Αεροπορίας για την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, με έδρα την πόλη Ρώμη, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Από τις συνομιλίες φαίνεται η προσοχή που δίνεται ώστε το μπαλόνι να καταρριφθεί εντός των 12 μιλίων από την ακτή των ΗΠΑ, δηλαδή εντός εθνικού εναερίου χώρου, ώστε να υπάρχει πλήρης νομική κάλυψη. Επίσης να διασφαλιστεί ότι τα συντρίμμια που θα πέσουν στο νερό να εντοπιστούν ώστε μετά να ακολουθήσει η περισυλλογή τους. Το Frank 1 ανακοινώνει ότι θα εκτοξεύσει τον πύραυλο AIM-9X, κινούμενο με ταχύτητα 1,3 Mach στα 5-6 μίλια από τον στόχο, ενώ μετά την κατάρριψη ακούγονται οι συνεννοήσεις που καταγράφουν την πτώση των συντριμμιών, όπως και την προσπάθεια που θα κάνει το P-8A για να τα σημάνει στην επιφάνεια με ρίψη καπνογόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ