ΚΟΣΜΟΣ

Κυνηγώντας ανθρώπους: Αλμπίνοι δολοφονούνται για τα κόκκαλα τους

Κυνηγώντας ανθρώπους: Αλμπίνοι δολοφονούνται για τα κόκκαλα τους
Amnesty

Στη Δημοκρατία του Μαλάουι, μια μητέρα, η Άγκνες Τζόναθαν (Agness Jonathan) ζει τον προσωπικό της, καθημερινό φόβο.

Οι κόρες της πάσχουν από αλμπινισμό. Ωστόσο, δεν είναι η ασθένεια αυτό που φοβάται, με την ασθένεια ζουν για χρόνια. Ο πραγματικός κίνδυνος κρύβεται στους ανθρώπους καθώς το ανοιχτό δέρμα των κοριτσιών, τα μαλλιά και τα μάτια τους είναι στόχος πολλών κυνηγών.

Ο αλφισμός, αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα, στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος. Οι πάσχοντες από αλφισμό, έχουν λεπτό δέρμα που παρουσιάζουν μεγάλη ευπάθεια σε λοιμώξεις καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης.

160607132439 malawi albinos 5 exlarge 169

Στο Μαλάουι, οι τοπικές δοξασίες κάνουν τους κατοίκους να πιστεύουν ότι τα μέλη του σώματος των αλμπίνων θα τους φέρουν τύχη και πλούτο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιθέσεων εναντία σε ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια.

Ο πιο «αιματηρός» μήνας ήταν ο Απρίλιος, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, καθώς τέσσερα άτομα έχασα τη ζωή τους, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

Ένα από τα θύματα ήταν ο 17χρονος Ντέιβις Φλέτσερ Μαχιντζίρι (Davis Fletcher Machinjiri), που βγήκε από το σπίτι του για να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου με έναν φίλο του. Δεν επέστρεψε ποτέ πίσω.

Οι Αρχές της Μαλαισίας αναφέρουν ότι είχε αρπαχτεί από «τέσσερις άντρες που τον μετέφεραν στη Μοζαμβίκη, όπου και τον σκότωσαν». Περιγράφοντας τον θάνατο του νεαρού, η αστυνομία δήλωσε: «οι άντρες τεμάχισαν τα χέρια και τα πόδια του παιδιού, αφαιρώντας τα κόκκαλα του. Έπειτα, έθαψαν το σώμα του σε ένα ρηχό τάφο, στην περιοχή».

Ανθρώπινα μέλη προς πώληση

Από το 2014, τουλάχιστον 18 αλμπίνοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το CNN, άλλοι πέντε έχουν κακοποιηθεί και πέντε ακόμη άνθρωποι έχουν χαθεί. Εάν δεν υπήρχε κινητοποίηση των ντόπιων κατοίκων, η νεότερη κόρη της Άγκνες, πιθανόν να ήταν άλλο ένα θύμα.

Η κοπέλα αρπάχτηκε από τρείς άντρες, την ώρα που η μητέρα της δούλευε στα χωράφια. Οι κάτοικοι του χωριού είδαν το περιστατικό και κυνήγησαν τους άντρες που άρπαξαν το παιδί, μέχρι πουτο παράτησαν σε μια κοντινή στάση λεωφορείου. Αποδείχτηκε ότι ένας από τους δράστες ήταν συγγενής της οικογένειας, όπως αναφέρει η μητέρα σε εθελοντές της Διεθνής Αμνηστίας. Μάλιστα, ήταν ένα πρόσωπο που θεωρούσε αδελφό της. Για την κοινωνία του Μαλάουι, τέτοια περιστατικά είναι συχνά.

Οι δράστες πουλούν τα μέρη του σώματος σε διάφορους μάγους στη Μοζαμβίκη, για να βγάλουν εύκολα χρήματα.
Όπως αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία: «χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από την ασθένεια του αλμπινισμού, αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους καθημερινά, από τέτοιες εγκληματικές ομάδες».

160607131802 malawi albinos 02 exlarge 169

Τα Ηνωμένα Έθνη μάλιστα προειδοποιούν ότι πλέον, οι αλμπίνοι στο Μαλάουι απειλούνται με εξαφάνιση.
Η Γκρέις Μαζά (Grace Mazzah), μέλος του Διεθνή Οργανισμού προστασίας των αλμπίνων αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει πραγματικός φόβος εκεί έξω. Γιατί πρέπει να κυνηγιέμαι σαν ζώο, λεία τέτοιων ανθρώπων;»

Hunting for humans: Malawian albinos murdered for their bones

By Dominique van Heerden, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ