ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Αλλαγή στάσης από την Άγκυρα - Δέχεται τη βοήθεια της Κύπρου

Σεισμός Τουρκία: Αλλαγή στάσης από την Άγκυρα - Δέχεται τη βοήθεια της Κύπρου
Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε την Τετάρτη (8/2) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά τη χθεσινή άρνηση της Τουρκίας να δεχτεί βοήθεια από την Κύπρο, έπειτα από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας, η Άγκυρα άλλαξε σήμερα στάση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώθηκε την Τετάρτη (8/2) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ότι η προσφορά της Κύπρου για αποστολή ομάδας διάσωσης έγινε αποδεκτή από την Τουρκία.

Την σχετική πληροφορία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου, του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε χθες, Τρίτη (7/2) την ετοιμότητά της να συνδράμει στις προσπάθειες διάσωσης μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν έκανε αποδεκτή τη βοήθεια αυτή.

Ο Γενικός Διευθυντής του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μεταφέραμε αυτή την ετοιμότητα τόσο μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας όσο και μέσω του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή, Μενέλαου Μενελάου», ωστόσο η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας δεν έγινε αποδεκτή από την τουρκική πλευρά.

Ο κ. Κορνηλίου εξήγησε πως μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας το κάθε κράτος μέλος της ΕΕ μπορεί να εκφράσει την ετοιμότητά για παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις τέτοιων καταστροφών όπως οι σεισμοί.

«Εμείς κατόπιν συνεννόησης με την Πολιτική Άμυνα εκφράσαμε ετοιμότητα για να συνδράμουμε με μια ομάδα διάσωσης που αποτελείται από 21 άτομα και χθες το βράδυ μας απάντησαν "όχι ευχαριστούμε"», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ