ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα μετά την υπόθεση με το μπαλόνι

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν σύγκρουση με την Κίνα μετά την υπόθεση με το μπαλόνι
«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο Αμερικανός πρόεδρος AP Photo/Patrick Semansky

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.

«Όχι», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».

«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποοίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις προχθές Τρίτη μολαταύτα ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης.

Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον κινέζο ομόλογό του Γουέι Φανγκχά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ