ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία – Λέκκας: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία – Λέκκας: Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000
Απόλυτη εικόνα καταστροφής από την Ιντλίμπ (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Σε μια ζοφερή εκτίμηση προχώρησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε πως δεν θα εκπλαγεί αν οι νεκροί από το φονικό σεισμό φτάσουν τους 50.000.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους.

Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Λέκκας τόνισε πως πρόκειται για μια τεράστια ζημιά, η οποία θα δρομολογήσει τεράστιες αλλαγές στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τομέα και εντός και εκτός Τουρκίας.

«Και αυτό είναι βέβαιο βλέποντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν εδώ στην Τουρκία. Βεβαίως, τολμώ να πω ότι ο κόσμος εδώ είναι ακόμα μουδιασμένος, δεν έχει συνειδητοποιήσει ακριβώς τι του έχει συμβεί, αλλά και το τι θα γίνει από τώρα και πέρα. Η πόλη της Αντιόχειας είναι μία πόλη περίπου 300.000 κατοίκων, η οποία έχει καταστραφεί τουλάχιστον κατά τα 2/5πέμπτα, για να μην πω τα 3/5» είπε ο ίδιος.

Εξήγησε δε, πως εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι στη Φουκοσίμα της Ιαπωνίας χρειάστηκαν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη, στην Τουρκία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια για να επανέλθει η περιοχή σε προ του σεισμού κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ