ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: Χαμόγελα από τη διάσωση της μικρής Ελένης μετά από 68 ώρες

Σεισμός Τουρκία: Χαμόγελα από τη διάσωση της μικρής Ελένης μετά από 68 ώρες

Συγκινητικές στιγμές για τους διασώστες στην πόλη Χατάι της Τουρκίας -μια από τις 10 περιοχές της χώρας που συγκλονίστηκαν από το σεισμό των 7,8 Ρίχτερ- καθώς κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό ένα κοριτσάκι από τα συντρίμμια 68 ώρες μετά από τη φονική δόνηση.

Το βίντεο από τον απεγκλωβισμό του βρέφους ανέβασε στο Twitter ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα ελπίδας στους βασανισμένους πολίτες της νότιας Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κοριτσάκι είναι σε καλή κατάσταση και βρίσκεται ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση.

Πάνω από 16.000 οι νεκροί

Ξεπέρασαν τους 16.000 οι νεκροί από το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία, με τα σωστικά συνεργεία να δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο για να καταφέρουν να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια.

Οι πρώτες 72 ώρες είναι κρίσιμες για τον εντοπισμό επιζώντων, περισσότερο από το 90% των διασωθέντων έχουν εντοπιστεί μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, σημειώνει ο Ίλαν Κέλμαν ερευνητής φυσικών καταστροφών στο University College του Λονδίνου (UCL).

«Οι διασώστες συνεχίζουν να εργάζονται και πιστεύουν ακόμη ότι συμβαίνουν μικρά θαύματα… Την ίδια ώρα, πιστεύουμε ότι πλέον χάνουμε τη μάχη με το χρόνο» είπε ο διασώστης Σαλάχ Αμπουγκλασέμ της οργάνωσης Islamic Relief, ο οποίος έφτασε στην Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας το απόγευμα της Δευτέρας, μερικές μόλις ώρες αφότου χτύπησε ο καταστροφικός σεισμός των 7,8 Ρίχτερ.

Όπως λέει ο ίδιος στο BBC, έχουν περάσει ήδη 72 ώρες, κάτι που σημαίνει ότι πλέον οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες μέσα στα χαλάσματα μειώνονται δραματικά -ιδιαίτερα δεδομένης της κακοκαιρίας και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

«Η ανησυχία μας σαν οργάνωση τώρα είναι οι ασθένειες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι πολίτες, η απουσία πόσιμου νερού… Κάνουμε έκκληση να συνεχιστούν οι προσπάθειες να φτάσει βοήθεια στην περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι συνάδελφοί του που βρίσκονται στη Συρία περιγράφουν μια ακόμη πιο δύσκολη κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει κανένας κεντρικός συντονισμός.

Τα μικρά αυτά θαύματα, όμως, φαίνεται ότι συμβαίνουν ακόμη, καθώς μια ομάδα διασωστών από την Ουγγαρία απεγκλώβισε ζωντανό ένα μωρό 18 μηνών την Τετάρτη, αναπτερώνοντας το ηθικό των διασωστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ