ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σέιμουρ Χερς χτυπά ξανά το Οβάλ γραφείο - «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream»

Ο Σέιμουρ Χερς χτυπά ξανά το Οβάλ γραφείο - «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream»
Markus Schreiber/ AP

Ο Σέιμουρ Χερς είναι χωρίς αμφιβολία ένας από τους κορυφαίους εν ζωή δημοσιογράφους και όχι απλά ένας δημοσιογράφος. Ο Χερς λογίζεται και όχι άδικα ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές και το ότι έχει μόλις ένα βραβείο Pulitzer για το έργο του μπορεί να θεωρηθεί και «σκανδαλώδες».

Στην προσωπική του ιστοσελίδα ο πολύπειρος Χερς δημοσίευσε εχθές ένα κείμενο που φαίνεται να «σόκαρε» για ακόμη μία φορά το πολιτικό και όχι μόνο σύστημα στον Λευκό Οίκο. Το άρθρο του Χερς τιτλοφορείται «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream» και σε αυτό ο ερευνητής δημσοιογράφος ούτε λίγο ούτε πολύ παρουσιάζει με λεπτομέρειες ένα σχέδιο που οι ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν κάτω από άκρα μυστικότητα υλοποίησαν για να χτυπήσουν στην «καρδιά» την ρωσική οικονομία.

Το κατά Χερς αμερικανικό σχέδιο

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος υπογραμμίζει πως με βάση τα στοιχεία του και τις πηγές του οι Ηνωμένες Πολιτείες έβαλαν στο στόχαστρο του αγωγούς Nord Stream 1 και 2 προκειμένου από την μία να πλήξουν το μεγαλύτερο οικονομικό όπλο της Ρωσίας στην Ευρώπη και από την άλλη για να ενισχύσουν την δική τους ενεργειακή θέση στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Χερς το περασμένο καλοκαίρι μία ειδική ομάδα υποβρυχίων καταστροφών υπό την πλήρη κάλυψη της κοινής νατοϊκής άσκησης BALTOPS 22 τοποθέτησε εκρηκτικά σε τρεις από τους τέσσερις αγωγούς σε συγκεκριμένο σημείο και τρεις μήνες αργότερα τα συγκεκριμένα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν φέρνοντας και το οριστικό τέλος στην είσοδο ρωσικού φυσικού αερίου στην Γερμανία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Χερς ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του είδαν τους συγκεκριμένους αγωγούς ως το μοναδικό ουσιαστικό όπλο που είχε στην φαρέτρα του ο Πούτιν προκειμένου από την μία να εργαλειοποιήσει την ενέργεια και στην συνέχεια να εκβιάζει μέσω αυτή της πρακτικής την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, την Γερμανική.

Πώς και από ποιους εκτελέστηκε το συγκεκριμένο σχέδιο;

Το σχέδιο που παρουσιάζει ο Χερς δεν εκτελέστηκε σύμφωνα με τα γραπτά και τις πληροφορίες του από κάποια επίσημη ομάδα των αμερικανικού στρατού. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί καθώς η Κυβέρνηση Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο δεν ήθελε να φτάσει το ζήτημα για έγκριση στο Κογκρέσο καθώς οποιαδήποτε «διαρροή» εκτός Λευκού Οίκου θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον Χερς υπάρχει μία τοποθεσία 70 μίλια νότια στα σύνορα με την Αλαμπάμα στην οποία εδώ και δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν δύτες ειδικούς σε οποιαδήποτε μυστική αποστολή. Για χρόνια οι κορυφαίοι του συγκεκριμένου κέντρου αναλάμβαναν θέσεις ευθύνης ειδικά στο ναυτικό καθώς είναι ειδικοί στις υποβρύχιες καταστροφές και στην εξαιρετική γνώση και χρήση εκρηκτικών υλών όπως το πανίσχυρο C4 που χρησιμοποιήθηκε για την ανατίναξη των αγωγών Nord Steam. Σε αυτό ακριβώς το κέντρο το Panama City Center η Κυβέρνηση Μπάιντεν αναζήτησε τους κορυφαίους αποφοίτους που ανέλαβαν και την συγκεκριμένη αποστολή. Οι συγκεκριμένοι δύτες δεν υπάρχουν σε κανένα επίσημο στρατιωτικό ή πολιτικό αρχείο της Ουάσιγκτον και με αυτό τον τρόπο ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν χρειάστηκε καμία άδεια…

Τι απαντά ο Λευκός Οίκος;

Ο Σέιμουρ Χερς επικοινώνησε ως όφειλε όταν είχε συγκεντρώσει το σύνολο των πληροφοριών τόσο με τον Λευκό Οίκο όσο και με το Πεντάγωνο και ζήτησε ένα σχόλιο. Αντ’ αυτού έλαβε και στις δύο περιπτώσεις, όπως ο ίδιος αναφέρει, ως απάντηση «πως όλα αυτά είναι αστεία και σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Ο Χερς προχώρησε στην δημοσίευση όλων των λεπτομερειών στο προσωπικό του ιστολόγιο καθώς κανένα από τα σπουδαία μέσα με τα οποία έχει συνεργαστεί για χρόνια στο παρελθόν δεν «θέλησαν να το τολμήσουν ξανά μαζί μου», αναφέρει. Σε κάθε περίπτωση ο Χερς, ο οποίος να σημειωθεί δεν έχει διαψευστεί ποτέ στο παρελθόν για όσα έχει αποκαλύψει, φαίνεται πως δημιουργεί σοβαρό ζήτημα στην Κυβέρνηση Μπάιντεν. Αξίζει να υπογραμμιστεί πως ο Χερς είχε επίσης εκφράσει ανοιχτά ενστάσεις για τα όσα η Κυβέρνηση Ομπάμα είχε παρουσιάσει στον κόσμο αμέσως μετά την επιχείρηση και τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Από εκείνη το σημείο και μετά ο Χερς θεωρείται «persona non grata» για το Οβάλ γραφείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ