ΚΟΣΜΟΣ

Σταματά το PKK τις επιχειρήσεις στην Τουρκία λόγω του σεισμού

Σταματά το PKK τις επιχειρήσεις στην Τουρκία λόγω του σεισμού
Την απόφαση ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της οργάνωσης AP/Hussein Malla

Εξαιτίας της τραγωδίας που εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) προχώρησε στην απόφαση να αναστείλει προσωρινά τις «επιχειρήσεις» του μετά το σεισμό.

Την παραπάνω απόφαση, ανακοίνωσε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της οργάνωσης.

«Σταματήστε τις επιχειρήσεις στις πόλεις στην Τουρκία. Αποφασίσαμε να μην πραγματοποιήσουμε καμιά επιχείρηση όσο το τουρκικό κράτος δεν μας επιτίθεται», δήλωσε ο Τζεμίλ Μπαγίκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της οργάνωσης, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Firat, που πρόσκειται στο PKK, το οποίο θεωρείται από την Άγκυρα τρομοκρατική οργάνωση.

Οι νεκροί ξεπερνούν τους 21.600

Πάνω από 21.600 σοροί έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε τη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία.

Την ίδια ώρα, η οργή των Τούρκων ξεχειλίζει για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους 18.342 άνθρωποι στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια, αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

Οι διασώστες εξακολουθούν να αναζητούν τα ερείπια για επιζώντες, αλλά οι ελπίδες εξασθενούν σχεδόν 100 ώρες από τότε που χτύπησαν οι σεισμοί.

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Οι συνθήκες παγετού απειλούν τις ζωές χιλιάδων επιζώντων που είναι τώρα χωρίς στέγη, νερό και τροφή. Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ