ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Τουρκία: «Θαύματα» μέσα στα ερείπια - Δύο έφηβες σώθηκαν μετά από 101 ώρες

Σεισμός Τουρκία: «Θαύματα» μέσα στα ερείπια - Δύο έφηβες σώθηκαν μετά από 101 ώρες
Οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την ανάσυρση αγνοουμένων συνεχίζονται, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, λιγοστεύουν και οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων (AP Photo/Khalil Hamra)

Τις πληγές τους μετράνε η Τουρκία και η Συρία, μετά τον φονικό σεισμό της Δευτέρας που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 21.600 ανθρώπους, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι, βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από τα χαλάσματα.

Οι κολοσσιαίες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό και την ανάσυρση αγνοουμένων συνεχίζονται, ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου, λιγοστεύουν και οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.

Παρά τη θλίψη για την ανείπωτη τραγωδία, μικρά «θαύματα» δίνουν ελπίδα σε διασώστες και συγγενείς, οι οποίοι αναζητούν επίμονα τους δικούς τους ανθρώπους.

Όπως μεταδίδει το CNNi, δύο έφηβες αδερφές διασώθηκαν στην πόλη Καχραμανμαράς 101 ώρες μετά τον τεράστιο σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή, η Μητροπολιτική Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αττάλειας είπε ότι η 15χρονη Αϊφέρ ανασύρθηκε από τα ερείπια την 99η ώρα μετά τον σεισμό και η αδελφή της, Φάτμα, 13 ετών, σώθηκε δύο ώρες αργότερα.

Οι διασώστες που χρησιμοποιούν σεισμικούς αισθητήρες εντόπισαν σημάδια ζωής κάτω από τα συντρίμμια και διεξήγαγαν μια επιχείρηση διάσωσης που διήρκησε δέκα ώρες για να φτάσουν στο σημείο που βρισκόταν η Αϊφέρ, ανέφερε η δήλωση.

Οι πυροσβέστες μιλούσαν συνεχώς με την Αϊφέρ σε μια προσπάθεια να κρατήσει τις αισθήσεις της. Εκείνη τους είπε ότι της έλειπε το παγωτό και οι διασώστες της υποσχέθηκαν να της φέρουν λίγο όταν θα έβγαινε έξω ασφαλής, ενώ έπαιξαν επίσης τη μουσική που τους ζήτησε.

Οι πυροσβέστες ταξίδεψαν περίπου 800 χιλιόμετρα από την πόλη της Αττάλειας για να συμμετάσχουν στις προσπάθειες διάσωσης στο Καχραμανμαράς.

(AP Photo/Khalil Hamra)

Στην πόλη Γκαζιαντέπ, τρεις άνδρες βγήκαν ζωντανοί και χωρίς να έχουν τραυματιστεί μέσα από τα ερείπια, περισσότερες από 76 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό, αφού συγγενείς και γείτονες συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης.

Ο Μιχάτ Ταμπούρ και οι γιοι του Ερσίν, 30 ετών, και Μουσταφά, 26, διασώθηκαν από τα συντρίμμια μιας οκταώροφης πολυκατοικίας στο προάστιο της πόλης Ιμπραχίμλι, αφού οι ομάδες έρευνας τους εντόπισαν σε ό,τι είχε απομείνει από το σαλόνι τους.

Η σύζυγος του Ταμπούρ, Αιέρ, βρισκόταν στην κουζίνα χωρίς να έχει καρδιακό παλμό. Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν τώρα να ανασύρουν τη σορό της κάτω από τα ερείπια.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι ζούσαν στο κτήριο αυτό και περίπου το ένα τέταρτο των κατοίκων κατάφεραν να βγουν ζωντανοί.

Ο Ομέρ Κοκόκ, συγγενής των Ταμπούρ, είπε στο CNNi νωρίς την Τετάρτη ότι τα ξαδέρφια του μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με τις ομάδες διάσωσης, παίρνοντας τηλέφωνο από τα κινητά τους, δίνοντάς τους σημεία ζωής.

«Ο Ερσίν ήταν αυτός που μας κάλεσε για βοήθεια», είπε ο Ομέρ στο CNNi, ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να σκάψει, βοηθώντας τους διασώστες στο δύσκολο έργο τους.

(AP Photo/Hussein Malla)

Στην πόλη Ισκεντέρουν, ο Ονέν είπε ότι είχε περάσει μέρες αναζητώντας τον φίλο του κάτω από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας στα νότια.

«Την πρώτη μέρα ήμουν πραγματικά αισιόδοξος, αλλά αυτή είναι η τέταρτη μέρα, η ελπίδα μου εξανεμίζεται», είπε στο CNNi.

Άλλοι, όπως ο Σουχειλ Σουμπουλτεπέ, αναγκάστηκαν να δεχτούν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν φύγει.

Ο Σουμπουλτεπέ, ο οποίος είπε στο CNNi ότι είδε το πόδι της μητέρας του, σημείωσε: «Δεν μπορώ να τη φτάσω. Αυτή είναι εκεί. Την βλέπω αλλά δεν μπορώ να την αγγίξω. Καταλαβαίνω ότι η μητέρα μου είναι νεκρή. Προσπαθώ να πάρω τη μητέρα μου».

«Η κυβέρνησή μας βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό, προφανώς. Επομένως, προσπαθούμε να πάρουμε τους ανθρώπους μας μόνοι μας», είπε. «Σας χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε όλους όσους μπορούν να έρθουν και να μας βοηθήσουν».

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Οι συνθήκες παγετού απειλούν τις ζωές χιλιάδων επιζώντων που είναι τώρα χωρίς στέγη, νερό και τροφή.

(Turkish Presidency via AP )

Οργή κατά Ερντογάν

Η οργή των Τούρκων ξεχειλίζει για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο καταλογίζουν καθυστερημένη αντίδραση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε τον σεισμό «την καταστροφή του αιώνα».

Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση.

(AP Photo/Khalil Hamra)

«Δεν μας βοήθησε κανείς»

«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.

«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παραδέχθηκε προχθές Τετάρτη πως υπήρξαν «κενά» στην αντίδραση των αρχών. Αλλά επιδιώκει να πάρει ξανά το πάνω χέρι. Την Τρίτη, πήρε μέρος σε σύσκεψη των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα, προτού περιοδεύσει για δύο ημέρες σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στην Αντιγιαμάν πάντως δεν πήγε.

«Άφαντο το κράτος»

«Γιατί το κράτος ήταν άφαντο μια ημέρα σαν αυτή; Πού είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας της Τουρκίας;», διαμαρτύρεται ο Χεντιγέ Καλκάν, εθελοντής. «Κόσμος βγάζει πτώματα δικών του από τα συντρίμμια με δικά του μέσα».

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από εκατοντάδες σεισμοπαθείς στις —προσεκτικά χορογραφημένες— τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περιοδεία του. Οι κάμερες ζούμαραν σε ηλικιωμένη που έκλαιγε στον ώμο του σε μια από αυτές.

Ο Βεϊσέλ Γκιουλτεκίν δεν θα επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση στον πρόεδρο του. Ένας από τους συγγενείς του ήταν καταπλακωμένος από τα συντρίμμια, είχαν παγιδευτεί τα πόδια του. «Μιλάγαμε μέχρι το πρωί. Θα μπορούσα να τον βγάλω με ένα απλό τρυπάνι (...). Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με γυμνά χέρια».

Στον δεύτερο μεγάλο σεισμό που ακολούθησε, «όλο του το σώμα καταπλακώθηκε (από τα συντρίμμια) και πέθανε».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Πέμπτη μηχανήματα έργου και μέλη σωστικών συνεργείων, ιδίως ξένων αποστολών, γύρω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε συνοικίες της Αντιγιαμάν.

Κάτι που κάθε άλλο παρά αρκεί για να ηρεμήσει τον Χακάν Τανριβερντί.

Παγιδευμένοι εγκαταλείφθηκαν «στην (επιθανάτια) αγωνία μέσα στο κρύο», λέει. «Δεν είναι αμαρτία να αφήνεις κόσμο να πεθαίνει έτσι;». Ο Χακάν Τανριβερντί έχει ένα απλό μήνυμα να στείλει στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ